Browse Day

Ağustos 6, 2007

Geçmiş Zaman Olur ki Hayali Cihan Değer

Fırsat buldukça ve aklıma geldikçe sevdiğim web sayfalarını burada tanıtmayı planlıyorum. Bunlardan ilki çocukluğumuzda jeton için dünyanın parasını harcadığımız atari salonlarındaki arcade makinelerini ve komşunun çocuğunda görüp iç geçirdiğimiz Amiga, Commador64 ve konsolları PC’mize taşıyan emülatörler hakkında bulunmaz bir Türkçe kaynak olan Emülasyon Türkiye.

Emülatörler değişik sistemlere ait oyunları bilgisayarımızda oynamamızı sağlayan programlara verilen addır. Programı edindikten sonra oyunlara ihtiyacımız oluyor ki bu oyunlara da rom denir. Bu şekilde bilgisayarımızda PlayStation 1 ya da Sega Mega Drive II oyunlarını oynayabiliyoruz. www.emulasyonturkiye.com sitesi bu konuda kullanıcılara büyük oranda yardımcı oluyor.

Sitede hemen hemen her emülatörün kullanım kılavuzu yer alıyor. Ayrıca forum bölümünde kafanıza takılan, merak ettiğiniz her türlü soruya kısa zamanda cevap lıyorsunuz. Emülatörlerle ilgili bu kadar kapsamlı Türkçe bir başka site yok.

DRM Bilmecesi

Son zamanlarda adı sıkça duyulmaya başlanan DRM ( Dijital Hak Yönetimi ) teknolojisi, getirdiği yeniliklerin yanında kafaları da karıştırmaya devam ediyor.

DRM, Microsoft’un sayısal içerikleri kontrol altına almak ve illegal şekilde kopyalanmasının önüne geçmek için geliştirdiği bir teknoloji olarak tanımlanabilir. Bu şekilde kullanıcılar ellerindeki içeriği çoğu zaman yedek almak için bille kopyalayamıyorlar. Bunun en çok kullanıldığı alanların başında wma dosyaları geliyor. WMA ya da Internet üzerinden satın alınan müzik dosyaları sadece ait olduğu bilgisayarda çalışabildiği için yedek te alınamamış oluyor.

Yeni nesil DVD formatları arasında Microsoft’un da desteklediği HD-DVD’lerde bu özellik kendini çok iyi belli ediyor. Kullanıcı bilgisayarında yedeklemek istediği dosyaları bu medyaya yazabiliyor fakat aynı medyanın bir yedeğini daha alamıyor.

Yeni nesil HD filmler uygun çıkışa sahip monitörlerle izlenebiliyor ama eğer ortada bir korsan durumu varsa monitör bunu anlayıp içeriği göstermeyebiliyor

Görüldüğü gibi adamlar yalnız yazılımsal değil donanımsal olarak ta işin üzerine eğiliyorlar…

Şimdi bu yukarıda yazılanlar biz kullanıcılar için ürkütücü gibi dursalarda endişe edecek bir şey yok. Microsoft’un büyük vaadlerle pazara sunduğu her teknoloji gibi bununda aşılmasının yolu bulundu. Nasıl olduğunu burada anlatmayacağım ama zaten biliyoruz Microsoft’un her güvenli dediği şey piyasaya sürüldükten sonra ortalama 48 saat içinde kırılıyor.

Bir de madalyonun öteki yüzü var. Dijital içeriği korumak için bu kadar çaba sarfeden Microsoft Live Messenger yazılımında kullanıcıların paylaşılan klasörler altında dosya takası yapabilmelerini kolaylaştırmak için elinden geleni yapmış. Ortadaki bu tutarsızlık herhalde gelişen ve ilerleyen LINUX karşısında Microsoft’un kullanıcıları küstürmemek için yaptığı bir hamle olarak algılanabilir.

Bana İlham Veren Blog

Gün geçtikçe internete dair yeni modalar ortaya çıkıyor. Bunlar arasında en gözde olanlardan biri de şu anda okumakta olduğunuz gibi bloglar… Bu vesileyle ben de ilk yazımı bana blog hazırlamada ilham kaynağı olan www.teakolik.com sitesinden bir alıntı olarak seçmeyi uygun gördüm

Yeni Mim Dalgası “Dandik teknolojiniz hangisi ?”

Henster Blog da okuduğum Dandik Teknolojileriniz Hangileri ? Diye yeni bir mim dalgası başlatmışlar. Dalgayı başlatan mim sahibi Orhan Toker dandiğine giden 10 şey ise şunlarmış;

  1. Betemax video oynatıcı (gerçi VHS de komikti ama)
  2. CDRW tekrar kaydedilebilir CD (silmek için 45 dakika beklenir mi yaw)
  3. Windows ME (peh peh peh)
  4. MMS (dünya paraya pul büyüklüğünde resim)
  5. Microsoft ergonomik klavye (tuşları yerleştirirken deprem olmuş herhalde)
  6. Kablo internet (paylaştıkça yavaşlayan internet)
  7. Bluetooth kulaklık (ışınlama odası koordinatları veriyorum)
  8. PDA cep telefonları (pide kadar telefon)
  9. El çırpmasıyla açılıp kapanan aydınlatma (sabastian)
  10. Elektronik şifreli kasalar (bir gün mutlaka açılmaz :) )

Birde Henster’in eklemelerini yazayım

▪ Antenli cep telefonları (ne vardı o kadar uzatacak)

▪ Pozlu fotoğraf makineleri (ne o öyle her seferinde 36 ‘lık poz)

▪ 3.5 İnçlik Disketler (flash belleğin neyi var)

Bende bu mim dalgasına katılıyorum beni Mimleyen Henster‘e teşekkür ettikten sonra bende bu mim dalgasına ekleme yapıyorum.

  • Windows Vista ; ” Yüksek RAM + İşlemci + Sabit disk ” Eski PCler çöpe haa birde Service Pack şunu SP1 ile beraber piyasaya sürün o zaman sistemime kuracağım zaten :)
  • Quick Office ; Bazı Cep telefonlarına yüklediğiniz zaman Word Excell dosyalarını açabiliyorsunuz ama yazı yazamıyorsunuz ne iş ? Hatta XLS lerin Sütun aralıklarını bile değiştirebiliyoruz ama yazı yazılmıyor :)
  • Free Antivirüs programları 30 Gün Sonra Update alamıyoruz :) Ne halta yaradı…! O zaman free yapmayın.
  • Pili 3 günden fazla gitmeyen kablosuz klavye ve mause ler
  • 30 Dakikada Wep Şifresi kırılabilen Wireless ADSL modemler.
  • Camel Light satmayan TEKEL BAYİİLERİ :) Tabi buda işin espirisi…

Benden bu kadar Feruh Mavituna‘ı Mimleyeyim bakalım ne olacak…

 by TEAkolik