Browse Day

Mayıs 20, 2008

7 Milyon Öğrenci e-Posta Alıyor

TTNET, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü, öğrencilere e-posta ve TTnetVitamin Yarışması protokolü imzalandı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni müfredata göre atılımlar yaptıklarını söyledi. TTnetVitamin projesinin de bu anlamda atılmış bir adım olduğunu kaydeden Çelik, “Derslerde vitamin olacak bir proje bu program. Yeni müfredata uygun hazırlanan, eğlendirirken öğreten bir program. Öğrenciler oyun oynayarak öğrenecekler” dedi. Programın Türk Telekom tarafından hazırlandığını ve Milli Eğitim’e hediye edildiğini kaydeden Çelik, programın değerinin ise 30 milyon dolar olduğunu açıkladı. Çelik, programdan yararlanan öğrenci sayısının artırılması için de TTnetVitamin Yarışması’nı düzenlediklerini anlattı.

Çelik, bu projenin bir ayağının da yine TTnet tarafından sağlanacak olan her öğrenciye e-posta adresi olduğunu belirtirken, bu proje ile de öğrenci-öğretmen ve veliler arasında iletişimin hızlı ve güvenli bir şekilde sağlanabileceğini anlattı.

Protokolü imzalanan her öğrenciye bir e-posta adresi projesi ile 2008-2009 eğitim döneminde 4 ve 5. sınıf öğrencilerine toplam 2,5 milyon e-posta adresi verilecek. 3 yıl içerisinde 4-8. sınıflar arasındaki 7 milyon öğrenciye ve tüm ilköğretim öğretmenlerine e-posta adresi verilmiş olacak. TTnetVitamin programı ise tüm öğrencilerin eğlenirken öğrenmesini sağlayacak bir proje. Yeni müfredata göre hazırlanan bilgi oyunlarının olduğu programda, ayrıca görsel temalarla eğlenceli öğrenme sağlanıyor.

Kaynak BTHaber

Faydalı Programlar

Bazen yapmak için çok fazla zaman harcadığımız işleri küçücük bir program göz açıp kapayana kadar yapıverir. Ya da bir sürü para isteyen ticari yazılımlar kadar maharetli ücretsiz yazılımlar gözümüzden kaçıverir.

Burada bu türden keşfettiğim programları paylaşmaya çalışacağım. Seçeceğim programlarda freeware yani ücretsiz olanlara öncelik vermeyi düşünüyor olsam da arada ücretli programlardan da bahsedeceğim. Umarım işinize yarayacak programları seçebilirim.

Nasıl Yapılır?

Bu başlık altında zamanında beni uğraştıran ve sonunda çözdüğüm sorunlar ve kullanıcıların forumlarda en çok sordukları problemlerin çözümü gibi faydalı bilgileri yazmaya çalışacağım

Bir DVD filmi kopyalayarak yedek almak, audio cd’lerden mp3 yapmak gibi faydalı bilgileri eklemeyi düşünüyorum

Visual C# Öğrenmeye Başladım

Evet arkadaşlar hafta sonunun 19 Mayıs ile birleşmesinden dolayı 3 günlük bu uzun tatilde aklıma bir şey takıldı. Kendi kendime dedim ki “Php ve MySQL biliyorum. Bu ikisiyle ne kadar karışık olursa olsun bi şekilde web sayfası hazırlayabiliyorum. Yaptığım sayfaları süsleyecek kadar photoshop ve fireworks kullanabiliyorum. O zaman biraz web programcılığına ara verip direk programcılık alanında da kendimi geliştirsem hiç fena olmaz.”

Yaptığım araştırmalar sonunda Visual C# öğrenmeye karar verdim. Çünkü ayrıca bir arayüz hazırlamak gerekmiyor. Kendi GUI’si var. Daha önceden Visual Basic deneyimim olduğu için de öğrenmem daha kolay ve hızlı olacak. Web ile uğraşmak iyi güzel ama bazı basit ihtiyaçlarımı kendi yazdığım programlarla karşılamak güzel olur diye düşünüyorum.

Hafta sonu biraz baktım ve gerçekten Visual Basic’e çok benziyor hafızam beni utandırmazsa bu sürecin rahat geçeceğini söyleyebilirim.

Neyse umarım bu iş benim için hayırlı olur.

Dünya İletişiminin Geleceği Türkiye’de Tartışılacak

Dünya telekomünikasyon sektörüne yön veren devler, Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü Kutlamaları nedeni ile Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer’in ev sahipliğinde 22-23 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek 3. Karadeniz ve Hazar Düzenleyici Konferansı’nda buluşacak.

 Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Genel Sekreteri Dr. Hamadoun I. Toure’nin de katılacağı konferans, 5 oturumda gerçekleştirilecek. Başkanlığını, Telekomünikasyon Kurulu 2. Başkanı Galip Zerey’in yapacağı işletmecilerin bilgi toplumu perspektifi konulu oturuma, Türk Telekom Genel Müdürü Dr.Paul Doany, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Vodafone Grup Doğu Avrupa Bölgesi ve Türkiye CEO’su Ian Gray ve Avea CEO’su Cüneyt Türktan katılacak. Başkanlığını ITS Başkanı Erik Bohlin’in yapacağı telekomünikasyon düzenleyici politikasında küresel eğilimler konulu oturumda ise OECD Telekomünikasyon ve Bilgi Politikaları Bölümü Başkanı Dimitri Ypsilanti, ITU-BDT Düzenleyici ve Piyasa Ortamı Birimi Yöneticisi Susan Schorr, Avrupa Komisyonu, Bilgi Toplumu ve Medya Genel Müdürlüğü Direktörü Dr. Bernd Langeheine, Colombia Üniversitesi, Tele-Information Enstitüsü Direktörü Prof.Eli Noam, University of Warwick Business School’dan Prof. Martin Cave konuşmacı olacak.

 Yoğun program
 
Başkanlığını Arnavutluk Düzenleyici Kurumu Eski Başkanı Hydajet Kopani’nin yapacağı Karadeniz ve Hazar Bölgesi’nde düzenleyici gelişmeler konulu oturuma Romanya Düzenleyici Kurumu Başkanı Dan Georgescu, Telekomünikasyon Kurumu Kurul Üyesi Ahmet Hamdi Atalay, Gürcistan Ulusal Haberleşme Komisyonu İzleme Dairesi Başkanı Mikheil Gotoshia, Azerbaycan Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı Daire Başkanı Alyar Tamirov, Kazakistan Haberleşme ve Enformasyon Ajansı Başkan Yardımcısı Askar Bishigayev, Ukrayna Ulusal Haberleşme Düzenleme Komisyonu Başkanı Volodymyr Zvieriev katılacak. Başkanlığını AGCOM Başkanı, ERG Eski Başkanı Roberto Viola’nın yapacağı sabit geniş band uygulamaları ve gelişmeler konulu oturumda da, Mısır Düzenleyici Kurum Başkanı Dr.Amr Badawi, ANACOM Başkanı Jose Manuel Amado da Silva, Bundesnetzagentur ve Avrupa Düzenleyiciler Grubu Uluslararası Faaliyetler ve Kuruluşlarla Koordinasyon Yöneticisi Dr.Annegret Groebel yer alacaklar. Başkanlığını Telekomünikasyon Kurul Üyesi T. Ayhan Beydoğan’ın yapacağı sabit geniş band uygulamaları Türkiye örneği başlıklı oturuma ise TTNet Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Borusan Telekom Genel Müdürü Mehmet Başer, Doğan İletişim Genel Müdürü Fazıl Esen, Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca ve Tellcom Operatör İlişkileri ve Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Olgu Dinçoğlu katılacaklar. 
 
Hürriyet

Kablosuz Internet Güvenliği

Dial-Up yani çevirmeli bağlantıların yerini, ADSL ve diğer geniş bant alternatiflerinin almasıyla hızlı ve kaliteli Internet,  düşük fiyatlarla kullanıcıların kolayca elde edebileceği hale geldi.

ADSL teknolojisinin devreye girmesiyle Internet’e yüksek ücretlerle düşük hızda girme dönemi artık tarih oldu.

Uygun modemleri alarak  geniş bandın keyfini süren kullanıcılardan bazıları aynı apartmanda oturduğu tanıdıklarıyla mevcut bağlantılarını paylaşarak her ay ödedikleri fatura bedelinden tasarruf etmeyi keşfettiler ancak söz konusu bu durumun suç teşkil ettiğini ya düşünmediler ya da bilmezlikten geldiler.

Aslına bakılırsa bu durum orijinal bir filmi kopyalayarak bir arkadaşa vermeye benzer. Satın alınan hizmet, bir başkasıyla paylaşıldığından dolayı; diğer kullanıcı kendisi için yeniden Internet hizmeti almaya gerek duymayacaktır.

Diğer taraftan ortak Internet kullanımında bağlantı paylaşılabilse bile sorumluluk sadece hizmetin resmi sahibine ait olacaktır. Bağlantıyı paylaşanlardan birisinin illegal bir harekette bulunması halinde yapılacak bir takibatta sorumluluk tamamen bağlantı sahibine ait olacaktır. Söz konusu kişi durumun kendisinden değil de hizmeti paylaştığı diğer kişiden kaynaklandığını söylerse zaten yasak olan bu eylemini kabul ettiği için büsbütün zor durumda kalacaktır.

Kullanıcıların çoğu bağlantılarını paylaştıkları kişileri tanıdıklarını ve söz konusu ortaklarının yasal olmayan işlerde bulunmayacağını düşünebilirler ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta ortaya çıkıyor. İnsanlar, bilgisayarlarının daha önceden bulaşmış zararlı bir yazılım yüzünden kötü niyetli kişiler tarafından yasa dışı olarak kullanılabileceğini de düşünmelidirler.

Bilinçli bir şekilde bağlantılarını paylaşan insanların yanında bir de sahip oldukları Internet’in başkaları tarafından izinsiz olarak kullanıldığından habersiz olan kullanıcılar da var…

Özellikle kablosuz bağlantılarda karşılaşılan izinsiz paylaşım çok daha fazla risk içermektedir. Her şeyden önce ağa dahil olan kimse ağ sahibinden izin almadığı için yasa dışı bir eylemde bulunmuş olur. Daha en baştan böyle bir tavır sergileyen kişinin kablosuz ağın sahibinin bilgisayarını tehdit etmesi, zararlı yazılım bulaştırması ve ağdaki diğer bilgisayarlarda bulunan bilgileri çalması hiç de uzak bir ihtimal değildir.

Bilindiği gibi bir çok hacker yaptıkları illegal işlerden dolayı yakalanmamak için başkalarının ağlarından Internet’e erişirler. Böylece yapılacak bir soruşturmada IP numarasını takip edecek yetkililer, asıl suçlu yerine; masum bir kullanıcıya ulaşacaklardır.

İstenmeyen bu tip durumlarla karşılaşmamak için kullanıcıların uygulayabilecekleri birkaç küçük önlem büyük ölçüde yeterli olacaktır.

Her şeyden önce modemin, varsa kablosuz ağ (Wireless LAN) özelliği kullanılmadığı zamanlarda kapatılmalıdır. Böylece istenmeyen kişiler ağa giremeyecek ve kablosuz Internet’ten yararlanamayacaklardır.

Wireless özelliğinin kullanılabilmesi için kurulan ağa bir ad verilir. Eğer kullanıcı sonradan bir ad vermediyse ağın adı modemin marka ve modeline göre belirlenmiş varsayılan bir isim olur. Çevrede kablosuz ağlara sızmak isteyen kişiler bu isimleri görerek bahsi geçen ağlara bağlanmaya çalışırlar. Bu durumu önlemek için modemin ayarlarından ağın isminin yayınlaması özelliği devre dışı bırakılmalıdır. Bu işlemden sonra artık ağa bağlanmak isteyen kişi ağın adını bilmek ve yazmak zorunda kalacaktır.

Kablosuz ağdan yararlanabilecek bilgisayar ve palm gibi cihazların donanımsal olarak bir MAC numarası vardır. Modem ayarlarından izin verilmek istenen aygıtların MAC adresleri ilgili yere yazılarak sadece belirtilen aygıtlara erişim izini verilebilir.

Kablosuz ağa atanacak şifrelerde büyük ölçüde etkili olacaktır. Böylece Internet kullanmak isteyen kişi ağa bağlanmak için gerekli olan şifreyi yazmadıktan sonra hiçbir işlem yapamayacaktır.

Yukarıda sözü edilen önlemleri uygulayabilmek için her marka ve model modemde uygulanması gereken adımlar birbirinden farklılık gösterebilir. Bu nedenle modemin kullanma kılavuzu veya web sayfalarındaki destek bölümlerine baş vurulması kullanıcıların işini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

En son olarak da ağ durumunu izleyebilen bir güvenlik duvarı yazılımı kullanılarak mevcut ağa sızma girişimleri fark edilerek gerekli önlemler alınabilir.

 

Microsoft’tan Kendisini Filtreleyene Dava

Microsoft’un politikası değişiyor mu? Şirket, MSN filtresi yazan bir firmaya dava açıyor. Hollanda’da Carola Eppink ismindeki bir firma, geliştirdiği MSN filtresi nedeniyle Microsoft tarafında dava edildi. Çocukların internet alışkanlıklarını denetlemek ve kontrol etmek amacıyla çıkartılan bu filtre, şirketin canını yakabilir. Microsoft tarafından yapılan duyuruda, bu davanın ürün adı ve internet alan adlarında MSN isminin kullanılmasını engellemek için açıldığının altı çiziliyor.

Şirketin ortaklarından Gerard Ghazarian, yazılımın isminin ilk başta MSNLock olduğunu, ama Microsoft’un baskıları nedeniye programın adını Benzoy olarak değiştirdiklerini söylüyor. Ghazarian, Microsoft’un yetişkinlere yönelik bazı siteler de dahil olmak üzere MSN adını kullanan başkalarını dava etmediği halde kendilerini neden dava ettiğini de merak ediyor. Piyasada içinde MSN adı geçen onlarca yazılım mevcut. Şimdi akla gelen soru şu: Acaba Microsoft diğer firmalar için de aynı uygulamaya devam edecek mi?

Kaynak GlobalAdres

Photoshop’ta Seçim Araçları

Photoshop’ta yapılacak işlemlerin neredeyse hemen hemen hepsi için önceden bir seçim yapmak gerekmektedir. Bu nedenle ilk derste doğru bölgeleri seçebilmemiz için gerekli araçları tanıtacağız. Tabi burada amacımız sadece araçları tanıtmak olduğu için çok fazla ayrıntıya girmeyeceğiz. Her araca zamanı geldiğinde detaylı olarak değineceğiz.

Seçim işlenlerini genelde programı ilk açtığımızda eğer bir değişiklik yapmamışsak solda bulunan araç kutusundan yapabiliyoruz.

Marquee Tool

En sol üstte bulunan Marquee araçları Photoshop’un en basit ve en temel seçim araçlarıdır. Burada varsayılan olarak Dikdörtgen seçim aracı ayarlıdır. Yuvarlak yani elips ile çizgi seçim araçlarını seçmek için dikdörtgen seçim aracı kutusunun üzerine giderek farenin sol tuşuna basılı tutun. Böylece alt kategoriler de listelenecektir.

Burada bir önemli nokta var. Dörtgen ve elips araçlarda farenizi sürükleyerek istediğiniz alanı rahatça seçebilirsiniz ancak tam bir yuvarlak ya de kare seçim yapmak için farenizi seçim yapmak için sürüklerken klavyenizdeki “SHIFT” tuşuna basılı tutun.

Lasso Tool

Lasso yani kement seçim araçları marquee araçlarına göre daha pratik ve spesifik seçimler yapabilmemizi sağlar. Marquee araçlarının altında bulunan kement araçları kutusunun üstünde farenin sol tuşuna basıp bekleyince alt kategorilerin açıldığını göreceksiniz.

Burada Lasoo tool ile fare ile özgürce belirleyeceğiniz bir alanı seçebilirsiniz. Örneğin bir “Z” harfi ya da kalp şeklinde bir alan çizerek seçilmesini sağlayabilirsiniz.

Polygonal Lasso Tool adında da anlaşıldığı üzere poligonik bir seçim yapabilmeye olanak verir. Böyle ilk tıklamadan sonra her tıklanılan bölgeye düzgün bir çizgi çekilir. Böyle istediğiniz kadar tıklayarak dümdüz kenarlara sahip değişik şekiller çizerek seçebilirsiniz. En son yaptığınız tıklama ve seçimi iptal etmek için “Delete” tuşuna basabilirsiniz. Her basışınızda sondan başa doğru yaptığınız tıklamalarsilinecektir. Başlangıç noktanıza gelerek ya da çift tıklayarak ki o zaman program seçimi otomatik tamamlar, seçim işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Magnetic Lasso Tool ise photoshop ile uğraşanların en sık başvurduğu seçim araçlarından biridir. Özellikle kontrastın fazla olduğu alanlarda bir objeyi bu araçla seçebilirsiniz. Düşünün arrkada bir çimen ve gökyüzü manzarası bulunan bir resimde kırmızı bir araba var. Magnetic Lasso ile arabanın istediğimiz bir sınır noktasına yani çimen veye gökyüzü ile birleştiği noltaya tıklar ve fareyi arabanın çizgileri doğrultusunda gezdirirsek; lasso aracı hemen ilgili yerlere yapışarak işimizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Eğer renkler birbirine yakınsa lasso bazen yanlış yere yapışabilir. O zaman “Delete” tuşuna basark biz uygun bir yere tıklamalıyız. (Ara sıra sizin de tıklama yapmanızda fayda var.)  Daha sonra başlangıç noktasına gelerek ya da başlangıç noktasına yakın bir yerde çift tıklayarak seçim işlemini tamamlayabiliyoruz.

Magic Wand ve Quick Selection

Quick Selectin aracı renklere göre birbirinden ayrılan bölgeleri seçme de yardımcı olur. Örneğn bir reklam afişi düşünün. Beyaz arkaplan üzerine hazırlanmış bu afişte dört tane kare var ve karelerin birinin içinde bir sokak resmi var. Siz bu sokak resmini seçmek için dörtgen seçim aracını kullanabileceğiniz gibi; hızlı seçim aracını da kullanabilirsiniz. Üstelik bu işlem dörtgen seçim aracına göre çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Dörtgen de ilgili alanı seçim aracının içine oturtmak zorunda kalacaksınız fakat hızlı seçim aracında seçmek istenen bölgede herhangibir yere tıklamak yeterli. Böylece araç seçmesi gereken yerin beyaz alan içinde kalmış olan resim olduğunu hesaplayabiliyor.

Magic Wand tool gerçekten de tam bir sihirli değnek. Görevi tıklanan bölgedeki renk ile aynı renge sahip alanı seçmek. Eğer tolerans değeri artırılırsa yakın renkleri de seçebilir. Örneğin mavi bir gökyüzü ve çimen resmi düşünün eğer söz konusu araçla gökyüzünün herhangibir yerine tıklayacak olursanız bütün gökyüzünü seçebilirsiniz.

Seçim konusuna ilerde çok daha ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Şimdilik bu kadarı işimizi görecektir. üstelik daha sonra resimlerle birlikte hangi aracı nerede kullanmanız gerektiğine dair bilgiler de bulacaksınız.