Browse Day

Mayıs 29, 2008

Cardist Zirvesi Haziran’da

Kart Teknolojileri alanında bugün dünyada birçok başarılı projeye imza atmış ve yüksek nüfusu ile Kart Teknolojileri sektörü için en büyük potansiyele sahip ülkelerin başında gelen Türkiye, bugüne kadar edinilen deneyim ve bilgi birikimini ulusal ve uluslararası arena ile paylaşmak üzere ilk ve tek kart teknolojileri organizasyonuna 2.kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
 
Geçen sene BKM (Bankalararası Kart Merkezi), VISA ve MasterCard kurumlarının Ana Sponsorluğunda düzenlenen Cardist sektörün ulusal ve uluslararası 99 lider markasını ağırlamıştı ve 5200 profesyonel tarafından ziyaret edilen Cardist Zirvesi Konferans programı kapsamında 500 üst düzey dinleyicinin, 33 sektör duayeni konuşmacı ile biraraya gelmişti.

‘İstanbul’u Kart Teknolojilerinin Merkezi Haline Getirmek’ misyonu ile geçen yıl hayata geçirilen Cardist, 10-12 Haziran 2008 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda düzenleniyor.

Cardist 2008’e Kart Teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı; Bankacılık ve Finans, Bilgi Teknolojileri, Telekomünikasyon, Perakende, Kamu, Sağlık, Sigorta, Lojistik, Nakliye, Eğitim ve Turizm sektörlerinde bulunan kurumlara hizmet sağlayan ulusal ve uluslararası firmalar katılıyor. Fuar katılımcısı firmalar ile konferans dinleyici ve konuşmacılarının etkin birlikteliğinin sağlanması amacı ile, bu yıl Rumeli Salonu fuar alanında düzenlenecek olan Cardist Zirvesi, geçen yıl olduğu gibi birbirinden çarpıcı konu ve konuşmacılar ile sektörün nabzını tutmaya devam edecek.

Detaylı bilgi için info@cardist adresi ile bağlantı kurulabilir..

Kaynak TÜBİDER

CloneDVD ile DVD Kopyalamak

CloneDVD programını zaten daha önce Faydalı Programlar bölümünde anlatmaya çalışmıştım. Bu program sayesinde orjinal DVD filmlerinizin kopyalarını zahmetsizce alabiliyorsunuz. Eeee tabi o kadar para verdiğiniz arşivinizin zamanla ya da aşırı kullanım sonucu okunamaz hale gelmesi çok can sıkıcıdır. Ben şahsen filmlerimi bu programla kopyalar ve seyretmek için hep o kopya DVD lerimi kullanırım. Neyse lafı fazla dolandırmadan bu işlemi nasıl yapacağımıza geçelim

İlk önce programımızı açıyoruz ve aşağıdakine benzer bir ekran bizi karşılıyor.

 

 

Daha sonra sağ alt tarafta yer alan başlat ya da start düğmesinin hemen sol tarafında bulunan ayarlar simgesine tıklıyoruz.

Burada en üstteki liste kutusundan dil olarak Türkçe’yi seçiyoruz. Ardından yakma motoru olarak Nero Burn Engine seçeneğini seçmenizi tavsiye ederim. Eğer kopyalamada sorun yaşarsanız diğer seçenekleri deneyebilirsiniz. Bence nero en iyi seçenek nero diğer motorlarda film seyrederken ileri ya da geri sarınca problemler oluşabiliyor. Diğer ayarları canınızın istediği gibi yapabilirsiniz.

Daha sonra üst tarafta bulunan farklı kopyala bölümünden kaydetmek istediğiniz seçeneüi seçebilirsiniz. Eğer DVD seçeneğini seçerseniz anında DVD diske yazabilirsiniz. Ama ben işi sağlama almak için önce DVD İmajı (ISO) yu seçerek imajını alıp sonra nero ile diske yazıyorum.,

Eğer DVD yi seçerseniz bilgisayarınız zorlandığında medya üzerinde atlama yapabilir ya bir kesinti durumunda medyanız yanabilir. Tavsiyem imaj almanızdan yana olacaktır.

Şayet farklı kopyala alanında DVD değil de imaj seçeneğinde karar kıldıysanız hedef bölümünden imaj dosyasının kaydedileceği yeri seçmeniz gerekecektir.

Daha sonra farklı kopyala alanındaki liste kutusunun yanında kullanacağınız DVD nin kapasitesini seçebilirsiniz. Genelde 4.7 dir. Ancak günümüzde filmler daha güzel görüntüye sahip olmaları için 8.5 GB lik DVD lere basılıyorlar. Eğer sizde de böyle boş bir 8.5 GB kapasiteli disk varsa 8.5 seçebilirsiniz. Yoksa program siz 4.7 seçeneğini işaretlediğiniz takdirde filmin boyutunu kalitesini biraz düşürerek 4.7 ye indirebiliyor.

Filmin boyutunu düşürmek için varsa farklı dil seçenekleri ya da altyazıların kopyalanmamasını seçebiliyorsunuz hatta özel seçenekler gibi menü öğelerinden de feragat edebilirsiniz.

 

Yukarıdaki resimden de görüldüğü gibi Tam disk, Ana film gibi seçeneklere göre kopya alabilirsiniz. Özelleştir seçeneği demin de bahsettiğim gibi altyazı ya da dil seçenekleri arasından istediklerinizi çıkarabilmenize izin veriyor.

Daha sonra başlat düğmesine basıyor ve programın filmimizi kopyalamasını bekliyoruz.

 İşlem bitince program bizi haberdar ediyor.

Artık kopyamızı rahat rahat kullanabilirsiniz. Tabi imnaj almayı seçmişseniz önce imajı nero gibi bir programla DVD ye yazmalısınız.

Elektromanyetik Kirlilik Tehdit Oluşturuyor

İnsan yaşamını kolaylaştırmak için geliştirilen teknoloji ürünü cihaz ve sistemlerin yaydığı elektromanyetik sinyaller, insan sağlığını tehdit ediyor.
 
Özellikle yüksek gerilim hatları ve radyo-televizyon verici istasyonlarının yakınlarında oturanlar ile trafo merkezlerinde çalışanların sağlığını tehdit eden elektromanyetik dalgalar, günlük yaşamda kullanılan birçok cihazla risk oluşturuyor.

Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Çerezci, pilot il olarak belirlenen İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Samsun ve Sakarya’da, elektromanyetik kirlilik konusunda ölçümler yaparak, elde edilen veriler hakkında rapor hazırladı.

Yaklaşık 6 aylık bir çalışma sonucu hazırlanan raporda, söz konusu bölgelerdeki yüksek gerilim hatları, trafolar ve baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyon oranları ölçülerek, kayda alındı.

Raporda, “Baz istasyonu, cep telefonu, radyo-TV ve telsiz vericileri ile yüksek gerilim hatları nedeniyle yayılan elektromanyetik radyasyonun nükleer radyasyon gibi etkili ve korkunç olmasa da maruz kalan beden üzerinde zaman içinde oluşturacağı etkiler hepimizi korkutmaya devam ediyor” ifadeleri yer alıyor.

Televizyon, radyo, telsiz ve telefon vericilerine ait antenler ile evlerde kullanılan televizyon, bilgisayar, mikrodalga fırın, saç kurutma makinesi ve benzeri cihazların elektromanyetik radyasyon yaydığı belirtilen raporda, daha önce yapılan deneylerde, mikrodalgalara yoğun ve uzun süreli maruz kalanların alzheimer, parkinson ve ciddi göz hasarı yaşadığı ifadelerine yer verildi.

Dijital cep telefonlarının baş çevresinde mikrodalga darbeleri ürettiği vurgulanan raporda, şu bilgiler yer aldı:

“Herhangi bir nedenle her insan vücudunda kansere yol açabilecek özelliğe sahip hasarlı hücreler bulunabilir. Böyle bir insanın bu hasarlı hücrelerinin bir şekilde elektromanyetik alana (bilgisayar, cep telefonu veya elektrikli bir aletten gelen) maruz kalması sonucu vücut bağışıklık sistemi bozularak, kanserin hızlı bir şekilde gelişmesine yol açacağı ifade edilmektedir.

Birçok bilimsel raporda cep telefonlarıyla ilişkili olarak baş ağrısı, endişe, kısa süreli hatırlamada azalma, giderek artan kronik yorgunluk, deri uyuşukluğu, stres, görüş alanında daralma, kulak çınlaması gibi yaşam kalitesini düşürücü sağlık sorunları olabileceği belirtilmektedir.

Cep telefonları elektromanyetik dalgaları alıp vererek iletişim sağlar. Yani hem radyasyon kaynağı hem de radyasyon alıcısıdır. Cep telefonu konuşması anında radyasyon kafatasından beyine doğru ilerler ve hücrelerle etkileşir.”

Üzerinde özellikle durulan yüksek gerilim hatları ve trafoların yakında yaşayanların önemli derece risk taşıdığı ifade edilen raporda, şöyle denildi:

“Yüksek gerilim hatlarının, yakın çevresinde yaşayanlar için kanser riskini artırdığı bilinmektedir. Hamilelerde sıklıkla düşüklere neden olduğu, psikolojik rahatsızlıklar verdiği tespit edilmiştir. Arılarda üretkenlik ve bal üretiminde düşüş gözlenmiştir.

Yüksek gerilim hatlarına yakın bölgede oturan insanların kansere yakalanma riskinde yüklü partikül ve iyonların önemli rol oynadığına dikkat çekilmektedir.

Yani yüksek gerilim hatları havada yüklü partiküller oluşturur ve bunlarda havadaki kirliliklerle bütünleşerek insanların nefes almasıyla iç bünyeye geçebilmektedir.”

Radyo-TV vericilerinin de önemli derecede elektromanyetik radyasyon yaydığı vurgulanan Sakarya Üniversitesinin raporunda, bir verici anteninin bin tane baz istasyonu gücünde sinyal yaydığı ifade edildi.

Kentlerdeki radyo-TV yayını yapan antenlerin mutlaka çok yüksek, özel bir kulede toplanması ve belirli bir mesafeye kadar yakınlarında kesinlikle yerleşime izin verilmemesi gerektiği kaydedilen raporda, İstanbul ve Ankara’daki verici antenlerinin bulunduğu noktalara dikkat çekildi.

Pilot illerde yapılan araştırmalarda, birçok semt ya da mahallelerde bir veya birkaç tane trafo olduğu kaydedilen araştırmada, özellikle büyük şehirlerdeki trafoların nereye yerleştirileceği konusunun sorun olduğu belirtilen raporda, şu görüşler aktarıldı:

“Yaptığımız araştırmalarda bodrum katına yerleştirilmiş bir trafonun yaydığı şiddetli manyetik alan nedeniyle 1. katta oturanları ve bitişikteki daireleri sürekli elektromanyetik ışımaya maruz bıraktığı belirlenmiştir. Böyle bir durumda bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların etkilenmesi kaçınılmazdır. Peki ya orada oturan insanların durumu ne olacaktır?

Okul bahçelerinde oynayan çocuklar için de bitişiklerinde bulunan trafodan yayılan manyetik alan bir şekilde olumsuz etkiler oluşturabilecektir. Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı’na önemli görevler düşmektedir.

Elektromanyetik kirlilikten eğitim çağındaki çocukların etkilenmemesi için çeşitli okul bahçelerine yerleştirilmiş trafoların okul yakınlarından geçen iletim hatlarıyla beraber kaldırılarak, çevresi yeterince boş olan uygun arazilere yerleştirilmelidir.”

Elektrikli cihazların yaydığı elektromanyetik radyasyon nedeniyle en fazla etkilenen risk grupları içine hamileler ve gelişim çağındaki çocukların girdiği kaydedilen araştırmada, “Elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik radyasyona karşı gerekli önlemler alınırsa, endişe edilecek bir durum yoktur. Önemli olan kullanılacak cihazın hangi şartlar altında zararlı ve zararsız olduğunu bilip ona göre kullanmaktır.

Elektromanyetik radyasyon yayan cihazların insan sağlığına zarar vermeme limitleri araştırmalar neticesinde tespit edilmekte ve bu limitlere göre yasal düzenlemeler hazırlanmaktadır” uyarısında bulunuldu.

Elektromanyetik radyasyon konusunda her ülkenin kendi standartlarına göre limit değerler belirlediği aktarılan raporda, bu değerlerin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da tanınan ve uluslararası bir komisyon olan İyonize Olmayan Radyasyondan Koruma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlendiği hatırlatılarak, yayılan radyasyonun frekansına bağlı olarak değiştiği vurgulandı.

Türkiye’de yüksek gerilim hatları ve trafolardan kaynaklanan elektromanyetik radyasyon konusunda herhangi bir yasal düzenleme olmadığının altı çizilen Sakarya Üniversitesi raporunda, kirlilikten korunma önerileri de sıralandı.

Kişilerin söz konusu tehdit karşısında bilinçli olması ve riski ciddiye alması gerektiği bildirilen raporda, korunma yöntemleri şöyle sıralandı:

-Cep telefonu kullanımını azaltın. (Elektromagnetik kirlilik kaynakları arasında en fazla risk cep telefonu kullanımı kaynaklıdır.)

-Mikrodalga fırın çalışırken yakınında bulunmayın.

-Çocukların televizyona yakın oturmasını engelleyin.

-Başınız yatak odasında kablo ve prizlere yakın olacak şekilde uyumayın.

-Elektromanyetik dalga yayan herhangi bir cihazın mümkün mertebe uzağında bulunun.

-Camilerde elektrikle alttan ısıtma sistemlerini önceden çalıştırın. Cemaat camii içindeyken sistemi kapatarak, fişi mutlaka prizden çekin.

-Radyasyondan korunmada beslenme önemlidir. Yüksek kalorili, özellikle kızartılmış gıdalar tüketmekten kaçınılmalı. Toksinleri bağlayarak vücudun korunmasında önemli rol oynayan elmadaki “pektin” maddesinin alınması, brokoli, lahana, tere gibi yeşil sebze tüketimi, laktobalit içeren yoğurt çökelek gibi süt ürünleri, korunmaya etki eden faktörlerdendir.

-A, C ve E gibi vitaminlerin kullanımı kalsiyum ve magnezyum, bunun yanı sıra selenyum, germanyum, vanadyum gibi eser elementler serbest radikal oluşumunu engellemesi açısından gıdaya ilave olarak alınması uzmanlarca tavsiye edilmektedir.

-Konutların yüksek gerilim hatlarından en az 100 m uzakta yapılması için gerekli yasal düzenlemenin yapılmalı.

-Bazı yerel yönetimlerin yüksek gerilim hatlarının altına önceden yapmış oldukları yürüme, koşu yolları ve çocuk oyun parkları gibi tesisler iptal edilmeli. Uyarı işaretleri bulunan panolarla halk ikaz edilmeli.

-Yerleşim bölgelerinden geçen hatların yer altlarına alınması için proje geliştirilmeli veya güzergah değişiklikleri yapılmalı.

Raporda, Bursa ve Samsun’da yerleşim olmayan bölgelere konumlandırılmış olan radyo-TV vericilerine ait değerlendirmeye dikkat çekilerek, şehir içinde oluşturduğu elektromanyetik radyasyon seviyesinin “limitlerin çok altında” kaldığı belirtildi.

İstanbul, Ankara, Sakarya ve Antalya’daki ölçümlerde ise vericilerin yerleşim bölgelerine çok yakın olması dolayısıyla limitlere yakın seviyede kirlilik oluştuğu kaydedilen raporda, Telekomünikasyon Kurumunun sürekli denetim yaparak limit değerlerin korunması için çalışma yaptığı vurgulandı.

Baz istasyonlarının oluşturduğu kirlilik konusunda ise 6 ilde “birkaç tane dışında” kamuoyunda infial ve endişeye yol açacak seviyede kirlilik olmadığı bildirilen raporda, şunlar kaydedildi:

“Söz konusu illerdeki baz istasyonlardaki kirliliğin, limit seviyenin çok altında kaldığı gözlenmiştir. Halkımızı rahatlatacağını umduğumuz bu sonucun oluşmasında Telekomünikasyon Kurumunun yönetmeliğin tüm gereklerinin GSM operatörleri tarafından benimsenmesi için gösterdiği ısrarcı ve kararlı tavrı çok önemli olmuştur.

Ayrıca şehirlerde tüm radyo ve TV vericilerinin tek bir yüksek kulede toplanması amacıyla kurulan “Anten AŞ” projesinin gerçekleşmesi halinde, elektromanyetik kirliliğin azaltılmasına ve kontrolüne yönelik önemli bir gelişme olacaktır.”

Raporun son bölümünde kirlilik kaynakları arasında yapılan risk sıralamasında, cep telefonları ve yüksek gerilim hatlarının “çok çok riskli”, radyo-tv vericilerinin “oldukça riskli, baz istasyonlarının ise “az riskli” olduğu ifade edildi.

Uzmanlar, yapılan bilimsel araştırmalarda cep telefonlarının büyük bir tehdit olduğu vurgusunu yaparak, mümkün olduğunca telefonla az konuşulması, konuşma sırasında cihaz ile kulağın arasına en az bir parmak mesafe konulması veya kulaklık kullanılması uyarısında bulundu.

Kaynak TÜBİDER

Kırılamayan Tek İşletim Sistemi Ubuntu

CanSecWest organizasyonunda Mac OS X ve Windows Vista’nın hakkından gelen uzmanlara gülümseyen bir işletim sistemi kaldı: Ubuntu 7.10

Dünyanın ikinci uzay turisti olan Mark Shuttleworth’ün kurduğu Canonical şirketi tarafından desteklenen Ubuntu, GNU/Linux dağıtımları arasındaki yükselişini devam ettirirken, çeşitli etkinliklerde de ciddi bir varlık gösteriyor.

En son Kanada’da düzenlenen güvenlik konferansı CanSecWest organizasyonunda yapılan pwn2own yarışmasında, hack’lenmesi için ortaya koyulan üç bilgisayardan bir tanesi Ubuntu Linux kullanıyordu. En son kalan ve kırılmayan tek makine de Ubuntu Linux oldu.

Yarışmada Neler Vardı?

CanSecWest organizasyonunda, sponsorlardan bir tanesi, en güncel yamalarla korunan üç bilgisayarı farklı işletim sistemleriyle masaya koydu. Bu makinelerden bir tanesi Mac OS X Leopard yüklü Mac Book Air, diğeri Windows Vista SP1 yüklü Fujitsu U810 ve sonuncusu ise Ubuntu 7.10 yüklü VAIO VGN-TZ37CN modeliydi. Mac OS X Leopard kullanan Mac Book Air, 10.000 dolar para ödülüyle yarışmanın ikinci günü gitti. Son gün ise Windows çalıştıran Fujitsu U810 yanında 5000 dolar para ödülüyle birlikte yeni sahibine ulaştı. Fakat, Ubuntu 7.10 kurulu Sony’ye bir alıcı çıkamadı.

Bilgi Eksikliği mi, Güvenlik Gücü mü?

Bu bir yarışma ve maksat büyük konferanslarda heyecan yaratmak. Bu etkinlikte hack işlemlerini gerçekleştiren uzmanların hepsi çok deneyimli kişiler ve iki sisteme de kendi buldukları tekniklerle ulaştılar. Burada uzmanların ya Linux konusunda böyle hileleri bilmediklerini düşünebiliriz ya da Linux işletim sistemlerinin çok sağlam olduğu sonucuna varabiliriz. Tabii karar sizin. Linux’un azınlıkta olması sebebiyle bu tür saldırılardan uzak olduğu düşüncesi hâlen en yaygın düşünce.

Kaynak Tahribat