Browse Day

Haziran 3, 2008

Dünya Bir Katırın Sırtında

;nternetin 56K hatta 33K olduğu zamanlar çok gerilerde kaldı. Artık bağlantı hızlarımızı 4096 sayısıyla ifade edebiliyoruz bunun yanında TTNET’in ilerde fiber optik kabloların ve VDSL teknolojinin hayatımıza gireceğini bildirmesiyle daha da umutlanıyoruz. Eskiden 10 MB büyüklüğünde bir dosyanın indirilme çoğunlukla bir saatin üzerinde yer alırken şimdi 100 MB bir dosya sağlıklı bir bağlantı ile çok kısa bir süre içinde bilgisayarlarımıza inebiliyor.

Yüksek hızda internet bizi sürekli yeni bir şeyler indirmeye zorluyor. Bu koca dünyada hem aradığımızı daha kolay bulmak hem de büyük boyuttaki dosyaları düzgün bir şekilde indirebilmek ve gerektiğinde duraklatıp sonra devam etmek tarayıcıların dışındaki programlarla daha kolay… Ares ya da LimeWire gibi zahmetsiz programlar işleri oldukça kolaylaştırsa da bazı durumlarda indirilen dosyalar arzu edilenlerin dışında farklı veya sahte olabiliyor ya da daha da kötüsü virüslü çıkabiliyor. Bu nedenle hem daha isabetli hem de zararlı kod barındırmayan dosyaların kapısını bize açan eMule daha çok tercih ediliyor.

Gerçi tercih ediliyor edilmesine ama bazı kullanıcılar hemen bu programdan vazgeçebiliyor. Bunun nedeni programın başlangıçta bir kaç ayar yapmadan düzgün çalışmaması eğer uygun portlar erişime açılmazsa düşük ID alıp bekleme sürenizi uzatabilirsiniz.

Yukarıdaki durumlardan dolayı zor durumda kalan arkadaşlara hizmet vermeyi amaçlayan www.emuleturk.com web sayfası ile artık herkes rahatça eMule kullanabilecek. Söz konusu sayfa program hakkında püf noktaların hemen hemen bütün ADSL modem çeşitlerinde port açmaya kadar her şeyi gayet anlaşılır bir dille izah etmiş. Bence bir göz atmanızda fayda var.

Audacity

Faydalı programlar dizisinde bu yazıda tanıtamak istediğim program “Audacity” adını taşıyor. Üstelik hem Türkçe desteğine sahip hem de ücretsiz…

Program ile ses dosyalarını düzenleyebiliyor ve LameMP3 encoder dosyasını da indirmişseniz projelerinizi mp3 olarak kaydedebilirsiniz. Bir parçanın başındaki ya da sonundaki sesleri kesebilir ya da programın sahip olduğu filtre seçeneklerinin yardımıyla şarkılar üzerinde çeşitli efektler uygulayabilirsiniz. Ancak programın benim için en güzel tarafı ki bunu yapan birçok program var ama ya ücretli oluyorlar ya da ses kaliteleri çok düşük oluyor. Eğer bir stereo ses kablonuz varsa (iki ucuda bildiğimiz kulaklık girişi olan bir kablo en iyi kalite için mümkün olduğunca kısa olsun ve elektronikçilerde bulabilirsiniz.) kasetlerinizi bilgisayara kopyalayarak mp3 formatında dinleyebiliyorsunuz. Bunun için ses kablonuzun bir ucunu kasetçalar ya da walkman cihazının kulaklık kablosuna diğer ucunu da ses kartının line-in girişine takıp (bazı ses kartlarında mikrofon girişine takmak gerekiyor.) kaseti çalmanız yeterli daha sonra herekli düzenlemeleri program vasıtasıyla yapabiliyorsunuz. Böylece eski hatıralarınızı kaybetmemiş oluyorsunuz.

Audacity sedece windows için değil aynı zamanda Linux içinde üretiliyor. Hem Türkçe desteği hem de ücretsiz olması onu benim için üst sıralara taşımayı başardı.

Bu arada hemen söyleyeyim audacity bir açık kaynaklı proje yani kodlarını indiren programcı arkadaşlar yazılım üzerinde diledikleri gibi modifiye yapabilirler.

Programın web sitesine gitmek için tıklayınız.