Browse Day

Haziran 8, 2008

Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısı’ Komisyondan Geçti

Tasarıya göre, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğüne elektronik haberleşmede muafiyet tanınacak.

Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi. Tasarıya göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve görev alanlarıyla ilgili olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğüne elektronik haberleşmede muafiyet tanınacak, bu kurumlar için kanun hükümleri uygulanmayacak.
 
Kriptolu haberleşme yapmaya Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı yetkili olacak.
 
Her türlü elektronik haberleşme cihaz, sistem ve şebekelerinin kurulması ve işletilmesine izin verilmesi, gerekli frekans, numara, uydu pozisyonu ve benzeri kaynak tahsislerinin yapılması ile bunların kontrolü, devletin yetki ve sorumluluğu altında olacak.
 
Ulaştırma Bakanlığı, genel haberleşme altyapısının deprem, sel, yangın, savaş gibi olağanüstü durumlarda kesintiye uğraması riskine karşı, önceden alternatif bir haberleşme altyapısını kuracak, kurduracak ve ihtiyaç duyulan durumlarda söz konusu sistemi devreye sokacak.
 
Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu
Telekomünikasyon Kurumunun adı, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” olarak değiştirilecek.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, elektronik haberleşme sektöründe, rekabeti tesis etmek ve korumak, rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı uygulamaları gidermek için düzenlemeler yapacak.
 
Kurum, etkin rekabet ortamının sağlanması ve korunması amacıyla, etkin piyasa gücüne sahip işletmecilere yükümlülükler getirebilecek. Kurum, gerekli gördüğü hallerde bu sektördeki rekabet ihlallerine ilişkin Rekabet Kurumundan görüş alacak.
 
Kurum, yapacağı pazar analizleri sonucu ilgili pazarlarda etkin piyasa gücüne sahip işletmecileri belirleyebilecek.
 
Kurum, elektronik haberleşme sağlanması amacıyla yapılan anlaşmaların, rekabeti kısıtlayan, mevzuata ve tüketici menfaatlerine aykırı hükümler içermemesi için gerekli önlemleri alacak.
 
İnceleme ve soruşturma yetkisi
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, elektronik haberleşme sektöründe rekabete aykırı davranış ve uygulamaları doğrudan veya şikayet üzerine incelemeye, soruşturmaya ve rekabetin tesisine yönelik gerekli tedbirleri almaya, görev alanına giren konularda bilgi ve dokümanın sağlanmasını talep etmeye yetkili olacak.
 
Rekabet Kurulu, sektöre yönelik yapacağı inceleme ve tetkiklerde, birleşme ve devralmalara ilişkin kararlar da dahil olmak üzere elektronik haberleşme sektörüyle ilgili vereceği tüm kararlarda, öncelikle Kurumun görüşünü ve yaptığı düzenleyici işlemleri dikkate alacak.
 
Kullanım hakkı verilmesi
Kullanım hakkı sayısının sınırlandırılmasının gerekmediği tespit edilen elektronik haberleşme hizmetleri için usulüne uygun başvuruya, 30 gün içinde kullanım hakkı verilecek. Kullanım hakkı sayısı, ancak kaynakların sınırlı sayıda işletmeci tarafından yürütülmesinin gerektiği durumlarda ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını teminen sınırlandırılabilecek.
 
Uydu pozisyonu ile ulusal çapta verilecek frekans bandı kullanımını içeren ve sınırlı sayıda işletmeci tarafından yürütülmesi gereken elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin yetkilendirme politikası esasları, hizmetin başlama zamanı, yetkilendirme süresi ve hizmeti sunacak işletmeci sayısı, Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenecek ve yetkilendirme Kurum tarafından yapılacak.
 
Kullanım hakları süresi, 25 yıldan fazla olmamak üzere belirlenecek. Yetkilendirme süreleri, şebeke ve hizmetin niteliği ile başvuru sahibinin talebi de dikkate alınarak tespit edilecek.
 
Tarife serbestçe belirlenebilecek
Tarife, her türlü elektronik haberleşme hizmetinin sunulmasında ilgili mevzuat ve düzenlemelere aykırı olmayacak şekilde yetkilendirme belgelerindeki düzenlemelere aykırı olmaksızın işletmeciler tarafından serbestçe belirlenecek.
 
İşletmecinin etkin piyasa gücüne sahip olduğunun belirlenmesi halinde, Kurum, tarifelerin onaylanması, izlenmesi ve denetlenmesine ilişkin yöntemleri ve tarifelerin alt ve üst sınırları ile bunların uygulama usul ve esaslarını belirleyebilecek.
 
İşletmeci, tarifesini etkileyecek nitelikteki kampanyalarını uygulamadan önce Kurumdan izin alacak.
 
Ulusal numaralandırma planı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ulusal numaralandırma planı hazırlayacak ve plana uygun olarak numara tahsis işlemlerini yapacak.
 
Kurum, numara tahsis ve kullanımını koşullara bağlayabilecek. Kamu düzeni ve milli güvenliğin gerektirdiği durumlar, numara kapasitesi ihtiyacı, üye olunan uluslararası kuruluşların düzenlemeleri veya taraf olunan uluslararası anlaşmalar doğrultusunda veya kurum düzenlemelerine uygun olarak kullanılmadığı durumlarda tahsisli numaralarda da Kurum tarafından değişiklik yapılabilecek ve tahsisli numaralar geri alınabilecek.
 
Aboneler, numaralarını değiştirmeden hizmet alabilecek
Aboneler, kullandıkları telefon numarasını değiştirmeden farklı bir işletmeden hizmet alabilecek.
 
İşletmeciler, işletmeci numara taşınabilirliği hizmeti vermek veya taşınmış numaralara çağrı göndermek üzere kuracakları sistemler ile mevcut sistemlerinde yapacakları değişiklikler dolayısıyla oluşan maliyeti kendileri karşılayacak.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, abonelerin numaralarını değiştirmeden hizmet aldığı şirketi (işletmeciyi) değiştirmesi durumunda tüketicilerin korunması ve hizmetten en iyi koşullarda faydalanabilmelerini sağlamak için gerekli tedbirleri alacak.
 
Abonelere ait faturalama bilgisi bulunan sabit ya da mobil telefon hizmeti sunan işletmeler ile bu şebekeler üzerindeki abonelere hizmet veren diğer işletmeler arasında, tüketiciye ek yük getirmeyecek şekilde faturalama anlaşması yapılabilecek. Kurumun, tarafların anlaşamaması durumunda işletmecilere faturalama hizmeti sağlama yükümlülüğü, önergeyle tasarından çıkartıldı.
 
Tasarıya göre, elektronik haberleşme hizmetleri ile ilgili olarak abone veya kullanıcılara tahsis edilen frekans, numara ve hat kullanımı ile internet alan adları gibi intifa ve kullanım hakları ile işletmecilerin yetkilendirmeleri hiçbir şekilde haczedilemeyecek.
 
Genel güvenlik ve asayişe yönelik haberleşmelerden kapsamı Kurum tarafından belirlenmiş olanlar, her ne sebeple olursa olsun kesintiye uğratılamayacak.
 
Frekans planlaması
Kurum, telsiz yayınlarının birbiri üzerinde elektromanyetik girişim oluşturmaması ve frekans bantlarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla uluslararası frekans planlaması, tahsisi, uluslararası koordinasyonu ile tescilleri yapacak.
 
Her ne şekilde olursa olsun, telsiz cihaz veya sistemi kurmak ve işletmek isteyenler, kuruma frekans tahsis ve tescil işlemlerini yaptıracak.
 
Frekans tahsislerinde, Dışişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyaçları da dahil Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, MİT Müsteşarlığı’na ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne öncelik tanınacak. Türk Silahlı Kuvvetleri ile RTÜK, kendisine tahsis edilen frekans bantlarında frekans planlamasını yapıp uygulayacak.
 
Telsiz ruhsat izni
Telsiz cihaz veya sistemi kullanıcılarının, telsiz kurma ile kullanma izni ve telsiz ruhsatnamesi alması zorunlu olacak. Telsiz kurma ve kullanma izni ve telsiz ruhsatnamesi verilmesi, izin ve telsiz ruhsatnamesinin süresi, yenilenmesi, değişikliği ve iptaliyle ilgili usul ve esaslar ile bu çerçevede öngörülen telsiz cihaz veya sistemlerinin kurulması, kullanılması, nakli, işletme tipinin değiştirilmesi gibi konular, yönetmelikle belirlenecek.
 
Yabancılara uygulanacak işlemler
Yabancı devletlerle yapılan anlaşmalara dayanılarak kurulmuş ve kurulacak telsiz cihaz veya sistemleri, bu anlaşmalardaki özel hükümlere tabi olacak. Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerine, karşılıklılık esasına bağlı olarak, Dışişleri Bakanlığının uygun görüşüne istinaden telsiz cihaz veya sistemi kurma ruhsatı ve kullanma izni verilebilecek.
 
Telsiz ücretleri
Tasarıda, telsiz ruhsatname ve kullanımı için öngörülen ücretler, önergelerle yarı oranında düşürüldü. Buna göre, telsiz ruhsatname ve kullanma ücretleri yıllık, sabit uydu yer terminalleri için 50 YTL, mobil uydu yer terminalleri için 40 YTL, mobil uydu abone terminalleri (alıcı-verici) için 25 YTL olacak. Telsiz ruhsatnamesi için her baz istasyonu ile sistemde bulunan her cihaz başına 100 YTL alınacak.
 
Kaçak ve çalıntı cihazlar
İşletmeciler, elektronik haberleşme hizmetlerini benzer konumdaki bütün tüketici ve son kullanıcılara eşit koşullarda ve ayrım gözetmeden sunacak.
 
İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremeyecekler. Kurumun, Merkezi Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı Sisteminde (MCKS) kayıtlıyken, elektronik kimlik bilgisi kopyalanmış gerçek cihazlar sadece eşleştirme yapılan abone numaralarıyla kullanılabilecek.
 
GSM mobil telefon hizmeti sunanlar nezdinde tutulan abonelik kayıtlarının tam, doğru ve güncel bilgilerden oluşmasını sağlamak için tüm abonelik kayıtları, kanunun yayımdan itibaren 1 yıl içinde güncellenecek.

 Kaynak: Dünya

İnternet’in “En Tehlikeli” Web Siteleri

Yapılan bir araştırmaya göre, ”en tehlikeli” alan adlarının (domain) Hong Kong, en güvenilir alan adlarının ise Finlandiya kaynaklı olduğu belirlendi. Türkiye ise 40’ıncı sırada yer alıyor.

Dünyanın önde gelen güvenlik firmalarından McAfee tarafından yapılan araştırmaya göre, internette “surf” yapmak isteyenler için Hong Kong’a ait ve “.hk” ile biten siteler “en tehlikeli siteler” olarak belirlendi.
 
Araştırmaya göre “.hk” ile biten tüm sitelerin yüzde 19,15’i “kullanıcılar için risk faktörü” taşıyor. Çin’e ait “.cn” ile biten sitelerin ise yüzde 11,76’sı kullanıcıların kişisel bilgilerine ya da bilgisayarlarına zarar verebilecek nitelikte.
 
Çin’i yüzde 7,72 ile Filipinler takip ediyor. Finlandiya’nın “.fi” ile biten siteleri yüzde 0,05 ile “en güvenli” alan olurken onu yüzde 0,13 oran ile “.jp” ile biten Japonya’ya ait siteler takip ediyor. Japonya’nın ardından 0,15 oranla Norveç geliyor.
 
Türkiye kaynaklı siteler
Araştırmaya göre Türkiye, yüzde 0,80 oranla 40’ıncı sırada yer alıyor. Bir başka anlatımla “.tr” uzantılı her bin siteden 8’i “kullanıcılar için risk” taşıyor.
 
Türkiye, McAfee’nin geçtiğimiz yıl yayımladığı raporda 0,54 oran ile 50’nci sırada yer alıyordu.
 
Rapora göre, kullanıcı ve bilgisayarlar için “zararlı” içeriğe sahip site sayısı yaklaşık iki kat artış gösterdi. McAfee, geliştirdiği “SiteAdvisor” teknolojisi ile 265 ülkeden çeşitli uzantılara sahip yaklaşık 10 milyon adet yoğun trafiğe sahip siteyi inceliyor.
 
İncelemede sitelerin “adware”, “spyware”, “virüs”, “spam”, “pop-ups” (otomatik açılan sayfalar), tarayıcı hatalarını kullanma ya da diğer tehlikeli olarak nitelendirilen sitelere yönlendirilmesini derecelendiriliyor.
 
McAfee’nin araştırmasına göre geçtiğimiz yıl cep telefonu melodisi, ekran koruyucu gibi ücretsiz yazılım veren sitelerin büyük bölümünde, yazılımların içerisine gizlenmiş çeşitli “trojan atları” ve virüsler tespit edildi.

Kaynak: CNN TÜRK

Audio (Müzik) CD lerinden MP3 Yapmak

Arkadaşlar konuya girmeden hemen belirteyim yalnızca orjinaline sahip olduğunuz CD’lerden mp3 yapabilirsiniz ve kimseye dağıtamazsınız aksi halde suç işlemiş olursunuz.

Bu işi yapmak için piyasada ücretli ya da ücretsiz pek çok program olsa da biz işin hem kolay ve ücretsiz yolunu hem de başka bir program yüklemeye gerek bırakmayan metodunu göstereceğiz.

Evet ilk başta windows işletim sistemiyle gelen medya player programını açıyoruz. Eğer bilgisayarınızda bu program yoksa ücretsiz indirebilirsiniz. Sonra programın üst tarafında bulunan menü bar alanına sağ tıklıyoruz.

Tıkladığımızda karşımıza gelen menüden Araçlar > Seçenekler yolunu takip ediyoruz ve aşağıdaki ekranla karşılaşıyoruz.

Üstteki seçeneklerden Müzik Kopyala yazan taba tıklıyoruz.

Müziği bu konuma kopyala yazan yere dosyaların kopyalanacağı yerdir. Dilerseniz değiştir butonunu kullanarak kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Biçim yazan yerden MP’ü seçiyoruz tabi siz başka bir formatı tercih ederseniz o formata da çevirebilirsiniz.

Ses kalitesi çubuğunu da zevkinize göre ayarlayın ben genelde en iyi kaliteyi seçip çubuğu en sağa çekiyorum. Bu durum dosya boyutunu artırsa da size de tavsiyem bu yönde olacaktır.

Daha sonra Tamam butonuna basıyoruz ve sonra medya player’ın üstünde yer alan Kopyala seçeneğini tıklıyoruz.

Gördüğünüz gibi CD içindeki parçalar listeleniyor. Bu arada bu işlemi eğer internete bağlanma şansınız varsa bağlıyken yapın ki program ortam bilgilerini alabilsin. Böylece her şarkının adı ve albüm bilgileri mp3 dosyalarınıza eklenecektir. Yoksa parçalarınızın adı Track1, Track2 şeklinde olacaktır.

Daha sonra sağ altta bulunan kopyalamayı başlat butonuna tıklıyoruz.

Kopyalama durumu ve o an hangi parçanın ne kadarının kopyalandığı size grafiksel olarak gösterilecektir. Hepsi kopyalandığında işlem bitmiş oluyor. Artık CD kullanmadan parçaları bilgisayarınızdan dinleyebileceksiniz.

Neden CSS Kullanmalıyız ?

HTML günümüzde web sayfaları oluşturmak için başlı başına yeterli olamıyor. Eğer sayfalarımızın işlevsel ve aynı zamanda da göze hitap etmesini istiyorsak tasarımının da kuvvetli olması gerekiyor. HTML bize çok kısıtlı imkanlar sağlıyor. Metinlerimizin renk ve boyutunu düzenleyebilir, tablo hücrelerini imkanlar dahilinde biçimlendirebiliriz ancak HTML ile daha fazla ileri gidemeyiz. Oysa CSS ile metinlerin renk, boyut, harf yüksekliği ya da harflerin birbirlerine olan uzaklıkları gibi pek çok şeyi değiştirebiliriz. Bunun yanında tabloların kısıtlamalarına maruz kalmadan Div kullanarak istediğimiz öğenin istediğimiz yerde gözükmesini sağlayabiliriz.

Bu giriş belki çoğu insanı tatmin etmeyebilir ancak ilerleyen zamanlarda örnekler verdikçe konu daha da iyi anlaşılacaktır. Eskiden sayfamızdaki bir yazıyı renklendirmek için aşağıdaki gibi bir kod yazardık

<font color='blue' size='20'><b>Bu mavi renkli ve büyük boyutlu kalın bir yazı kodudur.</b></font>

Burada color ile yazının rengini, size ile boyutunu ve b ile de yazımızın bold yani kalın olmasını sağladık.

Görüldüğü gibi CSS olomadan her yazıya bu şekilde ayrı bir işlem yapmak zorunda kalıyorduk ki bu çok zahmetli oluyordu. CSS ile başlık ya da alt başlık gibi aynı özelliklere sahip olacak metinleri ilgili stillere bağlayınca hepsi otomatik olarak aynı şekle bürünüyor. Tabi bunun sağladığı kolaylığın yanında başka bir avantajı daha var. Eğer bir gün sayfamızın tasarımında değişikliğe gitmeye karar verirsek mesela mavi olan yazıları kırmızıya çevirmek gibi işte o zaman bütün yazıların renklerini tek tek değiştirmek yerine CSS ile yapacağımız bir değişiklik hepsi için yeterli olacaktır.

Stil kodlarını istersek her sayfanın başına istersek de ornek.css gibi bir dosya oluşturarak söz konusu dosyaya yazabiliriz. Eğer her sayfanın başına yazarsak kodlar sadece o sayfayı etkiler. Örneğin sitenizde ana sayfadaki stil ile hakkımızda gibi bir sayfadaki stil birbirinden baüımsız olacaktır ve eğer dikkat etmeden oluşturulmuş bir stil varsa iki sayfanın dizaynında farklılıklar baş gösterebilir. O yüzden harici bir CSS dosyası oluşturularak her sayfanın başında link verilmesi taraftarıyım böylece dosyada yapacağınız bir değişiklikle anında bütün siteyi değiştirebilirsiniz.

Şimdi burada harici bir CSS dosyasının nasıl oluşturulduğunu göstermeyeceğim (ama merak etmeyin sonraki derslerimizde bunu yapacağım) çünkü şu anlık genel bahsediyorum. Ancak elimizde hazır bir CSS dosyası varsa eğer onu sayfamıza nasıl bağlayacağınızı göstereceğim

Şimdi diyelimki bir index.html dosyamız var. Dosyamızla aynı konumda bulunan bir de ornek.css dosyası. O zaman ornek.css dosyasını index.html sayfasına bağlama için sayfamızın <head> </head> bölümüne aşağıdaki kodu yazmamız yeterli

	<link rel="stylesheet" href="ornek.css"> 

Eğer ornek.css dosyası index.html ile aynı konumda değilde dizayn gibi bir ada sahip bir klasörün içindeyse yazmamız gereken kod aşağıdaki gibidir.

	<link rel="stylesheet" href="dizayn/ornek.css">

sayfamıza sadece bir tane değil istediğimiz kadar harici css dosyası bağlayabiliriz ancak dikkat edin stil adları birbirine karışmasın yoksa başınız çok ağrır. Aşağıdaki örnekte iki css dosyası bir sayfaya bağlanıyor.

 

	<link rel="stylesheet" href="ornek.css">
	<link rel="stylesheet" href="ornek2.css">

Evet yukarıda bir css dosyasının sayfaya nasıl bağlandığını gördük. Bu işlemi yapmak için bir başka yöntemimiz daha var. Üstelik bu yöntemle hem bir css dosyasını bir sayfaya bağlayabildiğimiz gibi hem de bir css dosyasını başka bir css dosyasına da bağlayabiliriz.

@import url(ornek.css);

link komutunun başındaki ve sonundaki < ve > işaretleri ile import komutunun sonundaki noktalı virgüle dikkat edin eğer unutursanız kodunuz çalışmayacaktır

Bir sonraki derste görüşmek üzere.