Browse Day

Haziran 17, 2008

2. Ulusal Yazılım Mimarisi Konferansı

2. Ulusal Yazılım Mimarisi Konferansı (UYMK’08),   11 – 12 Eylül 2008   tarihlerinde Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde yapılacaktır.

Ulusal Yazılım Mimarisi Konferansı, yazılım mühendisliği alanında çalışanakademisyenler ve pratisyenler tarafından yazılım mimarisiyle ilgili araştırma ve deneyimlerin tartışıldığı bir platform oluşturarak, yazılım mimarisi tasarımı bilincinin geliştirilmesine ve bu alandaki araştırmaların artırılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Daha ayrıntılı bilgi elde etmek için lütfen tıklayınız.

Kaynak: inovasyonforum

Eller Ay’a Biz Yaya

Şahsen çok sık aralıklarla cep telefonu değiştirmesem de (genelde 2-3 yılda bir) ilgili haberleri takip ederim. Telsim’in yerini Vodafon alınca baya bi ümitlenmiştim çünkü böyle global bir şirketin yurt dışında uyguladığı stratejiyi ülkemizde de uygulayacağını ve bir abonelik sözleşmesi ile piyasadaki güzel telefonları kullanabileceğimizi düşünmüştüm. Ana yanılmışım.

Sektörün önde gelenleri ise durumun yanlış anlaşıldığını yurt dışında da durumun pek cazip olmadığını söylüyorlar. Oysa şurada okuduğum yazı beni epey düşündürdü. Bakın Almanya’da millet iPhone 3G’yi ne kadara alacak. 

“Özgür Yazılım” konferansı 20-21 Haziran’da

Linux Kullanıcıları Derneği’nin Türkiye’de özgür yazılım konusunda çalışan birey, firma ve kurumları bir araya getiren ”Özgür Yazılım” dizisinin ikincisi 20-21 Haziran’da TOOB Ekonomi ve Teknoloji salonlarında yapılacak.

Konferansta özgün bildirilerin yanında, bilgi ve deneyimi aktaran konuşmalar,  teknoloji bildirileri ve üç tematik seminer yapılacak.
 
Hiç Linux bilmeyenleri de katılabileceği “Kişisel Linux Kullanımı” seminerinde Pardus ve Ubuntu etrafındaki bireysel kullanımı işlenecek. Diğer iki seminerse, sistem yöneticilerine yönelik “Sistem Yönetimi” ve “Programlama” üzerine verilecek.
 
Konferansın sponsorluklarını  Türksat, IBM, Sun Microsystems, Novell, Yahoo Türkiye, Intel, EMO, Profelis ve Cumhuriyet gazetesi üstlendi.

Herkese açık ve ücretsiz olan konferansta, tematik seminerlere katılanlara  Katılım Belgesi verilecek.
 
Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiyi http://konfernas.linux.org.tr/ web adresinden edinebilirsiniz.

Kaynak: CNN TÜRK

NATO’dan TÜBİTAK’ın kripto cihazlarına onay

Şifreleme işlemi yapan MİLON 4A TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde (UEKAE) geliştirilen kripto özellikli 8 cihaz ve 2 algoritma, NATO Askeri Komitesi tarafından her türlü NATO gizlilik seviyelerinde kullanılabilirlik onayı aldı.

NATO envanterine giren ve UEKAE’nin tamamen milli ve özgün tasarımla geliştirdiği bilgi güvenliği sağlayan ürünler, üye ülkeler arasında güvenli veri aktarımı ve haberleşme olanağı sağlıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, tamamen milli ve özgün tasarımla geliştirdiği ürünlerini NATO onayına sunan ve faaliyet alanı bilgi güvenliği ve ileri elektronik olan TÜBİTAK UEKAE, şu ana kadar gönderdiği tüm ürünler için NATO Askeri Komitesi’nden “her türlü NATO gizlilik seviyelerinde kullanılabilirlik” onayı aldı.

UEKAE’nın geliştirdiği ürünler, NATO’ya üye ülkeler arasında güvenli veri aktarımı ve haberleşme olanağı sağlıyor.

UEKAE’de geliştirilen ve NATO tarafından Mayısta onaylanan son ürün olan Offline Kripto Cihazı MİLOF-1, “Çok Gizli”ye kadar gizlilik dereceli sayısal ortamda hazırlanmış mesaj, evrak, dökümanların yanı sıra ses, resim, görüntü ve sayısal haritaları şifreleyerek güvenli iletişime olanak tanıyor.

UEKAE’de geliştirilen ve NATO’dan onay alan diğer 7 cihaz ile algoritmalar şöyle:

Kripto algoritmaları

2 adet kripto algoritması, NATO’ya sunulacak kripto cihazlarında kullanılmak üzere geliştirildi. Bu algoritmalar milli cihazlarda kullanılmıyor. Ayrıca milli amaçla geliştirilen algoritmalar da NATO’ya verilmiyor.
 
Veri kripto cihazları

MİLON-4A: Veri iletişimi yapan sistemler arasında iletilen verilerin, gerçek zamanda şifrelenmesi işlemini gerçekleştiriyor. UEKAE’de üretilen ilk milli kripto tümdevresi bu cihazda kullanıldı.
 
ISDN-BRI KRİPTO CİHAZI : Haberleşme ve bilgi güvenliği alanında kullanılan cihaz sabit ve mobil karargahlarda ses, veri, faks ve görüntülü terminaller arasında gerçek zamanda güvenli iletişim, aynı anda iki kanal üzerinden kriptolu görüşme sağlıyor. Şifreleme için milli kullanım sırasında TÜBİTAK UEKAE onaylı milli algoritma, NATO kullanımı sırasında NATO Secan onaylı algoritma kullanılıyor.

ISDN-PRI KRİPTO CİHAZI: ISDN-BRI ile aynı özelliklere sahip olup aynı anda 30 kanal üzerinden kriptolu görüşmeyi sağlıyor.
 
ISDN TELEFON: Sayısal ve analog şebekelerde, tek cihazla ses ve veri güvenliğini sağlarken aynı zamanda normal telefon görüşmelerindeki ses kalitesinde kriptolu ses görüşmesi sağlıyor.

Anahtar yükleme cihazları

KAOC-8: Delikli bir şerit üzerindeki anahtar bilgilerini optik okuma yöntemiyle kripto cihazlarına veya anahtar yükleme cihazlarına aktarıyor.
 
KAYC-10: Kriptolu veri iletişimi yapan cihazlara offline olarak anahtar yüklemesi yapıyor.

HF İletişim cihazı

FORESC II: Farklı ortamlarla uyumlu muhabere sistemleri (FORMUS) cihazlarından bir tanesi olan FORESC II, HF-VHF-UHF üzerinden güvenli veri iletişimi sağlıyor.

FORESC II NATO üyesi ve NATO üyesi olmayan ülkeler arasında Akdeniz’in güvenliği için ve güvenilir haberleşme sağlamak için kullanılıyor. Cihaz ile fotoğraf, yazı, ses, e-posta iletebiliyor ve eş zamanlı sohbet yapılabiliyor.

Kaynak CNN TÜRK

Yapay Big Bang’de Türk imzası

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü mezunu, yüksek lisans öğrencisi Sezen Sekmen, İsviçre’nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN), ‘Big Bang’ diye tabir edilen ‘Büyük Patlama’nın hemen ardından ortaya çıkan enerji yoğunluğunu tekrar canlandırmak için bilim adamlarıyla birlikte ter döküyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) destek verdiği, dünya kamuoyunun sonucunu sabırsızlıkla beklediği dev proje, CERN’de sürdürülüyor.
 
Bursalı bir ailenin kızı olan, ODTÜ Fizik Bölümü mezunu Sezen Sekmen de CERN’de Avrupalı bilimadamlarıyla Nobel’e aday gösterilecek çalışma için birlikte çalışıyor.

Kendinden emin

‘Büyük Patlama’nın hemen ardından, evrende hangi tür parçacıklar bulunduğunu ve evreni hangi temel fizik kurallarının yönlendirdiğini saptamak amacıyla çalıştıklarını söyleyen Sezen Sekmen, sonucu tüm dünyayı ilgilendiren porjeyle ilgili olarak şunları söyledi:

“CERN’de şu anda, LHC (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) adlı bir deney üzerinde çalışılıyor. Bu deneyde protonlar 27 kilometre çapındaki çembersel bir tüpün içinde hızlandırılarak kafa kafaya çarpıştırılıyor.
 
Çarpışma sonucunda açığa çıkan enerji sayesinde bugüne kadar görülmemiş yeni parçacıkların meydana çıkması bekleniyor. Ortaya çıkması beklenen parçacıklar normalde çevremizde göremeyeceğimiz parçacıklar.
 
Oluşabilmeleri için çok yoğun enerji ortamı gerekiyor. İşte bu yoğun enerji ortamını LHC’deki çarpışma sağlıyor.”

Evrenin oluşumuna yolculuk

Enerji yoğunluğunun evrende, ‘Büyük Patlama’dan çok kısa bir süre sonra da mevcudiyetini koruduğunu vurgulayan Sekmen, “LHC’de ‘Büyük Patlama’dan kısa bir süre sonraki evrenin şartlarını tekrar canlandırarak o şartlarda evrende hangi tür parçacıklar bulunduğunu ve evreni hangi temel fizik kurallarının yönlendirdiğini anlamaya çalışacağız.
 
CERN’de CMS deneyinin fizik grupları için çalışıyorum. Amacımız detektörde görülenleri yorumlayarak hangi kuramın çıkacak sonuca yol açtığını anlamak. Elbette henüz deney başlamadığı için şu anda elimizde değerlendirecek gerçek veriler yok.
 
Bizim şu anda yaptığımız günümüzün kayda değer kuramlarının gerçek oldukları takdirde deneyde nasıl görüleceklerinin gerçeğe tam uygun simülasyonlarını yapmak ve bir kuram var olduğu takdirde onu elimizdeki detektör ile hangi verimlilikle ölçebileceğimizi belirlemek.
 
Şu anda fizik grupları olarak olabildiğince çok kuramı modellemeye çalışıyoruz. Deney başladığında gelen verileri elimizdeki modellerle karşılaştırarak gerçek verilerin hangi modele daha uygun olduğunu araştıracağız” diye konuştu.

Kaynak: CNN TÜRK

COOLER MASTER cosmos S RC-1100-KKN1-GP Black Aluminum ATX Full Tower

Bir kaç gündür bilgisayarla uğraşmaktan yazıp çizemedim. Şu bilgisayar acayip bir şey düzgün çalışması için hem harcama yapmak hem de sahmet çekmek gerekiyor. İnsan bir yandan da yahu zaten bozulunca da bunları yapacağım o halde ne diye durup dururken başıma iş aldım demeden de edemiyor.

Neyse sözün özü geçenlerde DirectX 10 neymiş bi görelim diye ekran kartımı yeniledim. Ancak yeni ekran kartım eskisine oranla biraz büyük olduğu için eski Feel kasama sığmadı. Aslında biraz uğraşsam olacakmış gibi bir hali vardı fakat boyu uyduğu takidirde de kasanın içindeki kablolar büyük sorun yaratacaktı. Yani ısınma problemi yaşayacağım üzde yüz aşikardı.

Bende bir karar verdim ve aşağıdaki resimde gördüğünüz COOLER MASTER cosmos S RC-1100-KKN1-GP Black Aluminum ATX Full Tower kasayı aldım.

Önceki kasalarıma oranla bir dev gibi olan bu kasayı çok tuttum. Bundan sonra çok uzun bir zaman yeni kasa almam gerekmez diye düşünüyorum. İlk başta görünüşü tuhaf gelebilir ama benim için önemli olan havalı görünmesi değil işini iyi yapmasıdır zaten…

Her şeyden önce kasa soğutma yönünden tüm ihtiyaçlarımı karşılayacak gibi görünüyor. Yanda 20 lik, arkada bir, üstte üç ve alt ile ön tarafta birer tane 12 lik fan yuvası mevcut. Kasada arkadaki yandaki fanlar standart olarak geliyor. Ayrıca üstte de bir fan var önde de kırmızı ışıklı bir fan da kasa ile birlikte geliyor. Ön ve yan taraflar ızgaralı olduğu için ışık görülebiliyor. Ben de ilave olarak iki adet kırmızı ışıklı fan aldım bugün takmayı planlıyorum.

Kasanın kulaklık, mikrofon, eSATA, FireWire ve 4 adet USB girişi üst tarafta bulunuyor. İlk baktığımda bunlar ne olduğu neden yazılmamış dedm ancak kasayı çalıştırınca her girişim altındaki simgelerin ışık ile gösterildiğini gördim ve bu çok hoşoma gitti. Ayrıca girişleri korumak için bir de kaydırmalı kapak var.

Aynı zamanda kasanın bir çok genişleme yuvası var. Bu modelin bir alt versiyonunda harddiskleri kızaklı çekmecelerle tornavida kullanmadan takabiliyorsunuz ancak bu modelde bu işlem biraz sıkıntılı. Ön taraftaki önünde ışıklı fan olan kutuyu çıkartıp harddiskleri onun içine takıyorsunuz bu şekilde dört adet hard disk kullanabilirsiniz. Kasa çok modern olmasına rağmen floppy yuvası da unutulmamış ki gerçekten hoş bir ayrıntı. Optik sürücüleri de resimde gördüğünüz mavi düğmelerle kolayca takabiliyorsunuz. İsterseniz daha sağlam olsun diye yan taraftan da vidalayabilirsiniz.

Kasanın güç düğmesi de üst tarafta ve dokunmatik. Bazen bu durum alışık olmadığım için sıkıntı yaratabiliyor. Elimi kasanın üzerinde gezdirirken yanlışlıkla kapatabiliyordum ama artık yapmıyorum.

Güç kaynağı da alt tarafta böylece üstten sarkan kablo kalabalığı olmuyor. Zaten kasa ile kablo tutacakları da geliyor. Bütün bağlantılarınızı yaptığınızda kabloları birbirine bağlayıp; kasaya tutturabiliyorsunuz. Böylece zaten içi son derece geniş olan kasa daha da ferah kullanıma sahip oluyor.

Kasanın şu an gözüme çarpan tek eksiği reset düğmesinin olmaması. Zaten şu aralar yeni kasaların çoğunda reset düğmesi görmüyorum. Galiba bu işe alışmam gerekecek.

Microsoft .NET Framework 3.0 (32 ve 64 Bit Windows)

NET Framework yeniden dağıtılabilir paketi, .NET Framework’ü kullanarak geliştirilen uygulamaları çalıştırmanız için gereksinim duyacağınız her şeyi içerir.

.NET Framework , gelişmiş ölçeklenebilirlik ve performans, ASP.NET mobil denetimleriyle (önceki adıyla Microsoft Mobil Internet Araç Kiti) taşınabilir aygıt geliştirme desteği, Internet Protokolü sürüm 6 desteği ve Açık Veritabanı Bağlanabilirliği (ODBC) ve Oracle veritabanları ile ana dilde iletişim için ADO.NET sınıfları sağlar. Ayrıca, ASP.NET uygulamalarının güvenliğini pekiştirmek ve ayrı tutmak için kod erişim güvenliğinin kullanılmasını da sağlar.

Linkler Alıntıdır…

32 Bit için tıklayınız… 

64 Bit için   Bölüm 1   Bölüm 2