Browse Day

Haziran 24, 2008

Rüzgar Enerjisinde Dev Şirketler Lisans İçin Yarışıyor

Petrol fiyatlarındaki artış, küresel ısınma ve arz sıkıntısı yatırımcıları rüzgar enerjisine yöneltti. 1 Kasım’da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) üretim tesisi kurmak isteyen şirketlerden mevcut kapasitenin iki katı kadar başvuru geldi.

Petrol fiyatlarının önlenemeyen yükselişi, küresel ısınmayla mücadele arz sıkıntısı dünyayı alternatif enerji kaynaklarına yönlendiriyor. Yatırımcıların bu alanda en büyük gözdesi ise rüzgar enerjisi.
 
Türkiye’de bu alanda yatırımlar henüz çok yeni. Mevcut kapasite 27 bin megawatt ve şimdilik yalnızca Bozcaada, Çanakkale ve Bandırma’da rüzgar enerjisinden elektrik üretiliyor.
 
Dünyada ise 2010 yılında kullanılacak enerjinin yüzde 10’unu rüzgardan sağlanması hedefleniyor. 2020 için ise hedef bu oranın yüzde 50’ye çıkması.
 
EPDK, 1 Kasım’da 750 adet rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurulması için başvuru topladı. Toplam 156 milyar YTL’lik, mevcut kurulu gücün iki katına yakın başvuru oldu.
 
Bunun üzerine şirketlerin kamuya vereceği katkı payı üzerinden yarışacağı ihaleler yapılması kararlaştırıldı. Yani aynı bölgede rüzgar enerjisi santrali kurmak için başvuruda bulunan şirketler ihaleye girecek. En fazla parayı veren santrali kurmaya hak kazanacak.
 
Türkiye’de rüzgar enerjisi konusunda talep patlaması yaşanırken ABD’de yayımlanan The Washington Post gazetesi tarafından “dünyanın en etkili düşünürlerinden biri” olarak gösterilen Lester R. Brown dahi, “Ben olsam Türkiye’de rüzgara yatırım yaparım” dedi.
 
Rüzgar enerjisi ile ilgilenen isimlerin başında Hüsnü Özyeğin geliyor. Finansbank’ın yüzde 46’sını Yunanlı NBG’ye 2.5 milyar dolara sattıktan sonra Özyeğin yeni hedefleri arasında baş sıraya rüzgar enerjisini koydu.
 
EPDK’ya rüzgar santralı kurmak için başvuru yapan Özyeğin, tek başlarına 1.5 milyar euroluk yatırım yapacaklarını açıkladı.
 
Zorlu Grubu da, “rüzgar enerjisi yatırımlarında varım” diyen gruplardan. Zorlu Grubu Enerji Başkanı Murat Sungur, Bursa Osmaniye’de toplam 245 megawatt kapasiteli Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji santralini kuracaklarını açıkladı.
 
Siemens, General Electric gibi dünya devleri de artan talebi ve potansiyeli değerlendiriyor. Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden Siemens, Türkiye’de rüzgâr türbini üretimi için ortak arıyor.
 
General Electric Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan da, rüzgar tirbünü üreticilerinin Türkiye’deki talebe yetişemediğine dikkat çekiyor. Özkan, “Bugün sipariş verseniz bile ancak 2011’de tirbün alabilirsiniz” diyor.

Kaynak: CNN TÜRK

Bilgisayarlar da Şiir Yazar

Şimdi sizlere çok değişik bir web sayfasından bahsetmek istiyorum. Bu kadar zaman ne için beklediğimi inanın ben de bilmiyorum

Günümüzde eline mikrofonu alan şarkıcı hatta “sanatçı“,  kalemi alan şair oluyor. Günümüzün sözde şairlerinin çoğu bir kurala ya da akıma bağlı kalamadıkları için serbest ölçüde yazdıklarını modern şiir adı altında savunuyorlar. Tabi burada bir yanlış anlaşılma olmasın ben modern şiire karşı değilim bu işin hakkını vererek yapan bir sürü yetenekli şairimiz de var. Diğer taraftan sanat değerleri karalamadan öteye gidemeyecek olan kelime topluluklarını da aşırı yüceltmeye karşıyım.

Neyse benim için çok kıymetli bir ağabeyim de benden bir kaç yıl önce böyle düşünmüş olacak ki dijital müteşair diye kelime bankasındaki kelimeleri bir araya toplayarak şiir yazan bir program geliştirmiş. Dilerseniz bu programın yazılış amacını programcının kendi ağızından dinleyelim.

Şairi değil belki ama müteşairi pek bol bir ülkeyiz. Doğru dürüst bir şairi okuma zahmetine katlanmadan şair olmaya çıkan müteşairlerin hiçbir kurala tabi olmadan, yazdıkları “modern” şiirleri okudukça aklımdan geçen şeyi nihayet gerçekleştirdim: “Müteşair Bilgisayar Programı!” Aslında yaptığım, ilk kıvılcımını Peyâmi Safâ’nın çok kıymetli bir makalesinden aldığım bir fikri hayata geçirmekti. Programım, “Şiir Yaz” düğmesine basıldığında, kelime bankasındaki çok sayıdaki sıfat, isim ve fiil arasından tamamen tesadüfi olarak seçtiği kelimeleri bir araya getirerek “şiir” yazmakta. Modernliği eksik kalmasın diye programımın kelime haznesini “uydurukça” kelimelerle doldurmayı ihmal etmediğimi de burada belirtmek isterim!

Program bir bilgisayara göre oldukça güzel şiirler yazıyor. Müteşair Bilgisayar Program’ını denemek için buraya tıklayabilirsiniz. Sayfada Müdafaaname bölümünde programa gelen eleştiriler için programcının savunmasını da ohuyabilirsiniz

Yukarıdaki bağlantılara ve daha fazlasına ulaşmak için programcının sayfası: www.mavicadir.net