Browse Day

Temmuz 18, 2008

Geleceğin Bilgisayarına Türk İmzası

18 Temmuz 2008 – Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) ve Harvard Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü projede, geleceğin bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen kuantum bilgisayarlarda kullanılacak nanooptik devreler geliştiriliyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olarak görev aldığını ve bu araştırmaların sonucunda ortaya çıkan buluşlarla gelecek nesil bilgisayarlara Türkiye’nin de büyük katkısı olacağını belirtti.

Günümüzde kullanılan bilgisayarlardaki işlemci teknolojisinin silikon malzemesine dayandığını belirten Prof. Dr. Ekmel Özbay, “Şimdiye kadar transistörlerin boyutlarının küçülmesi sayesinde her 2 yılda bir, bilgisayarlar 2 kat hızlanabiliyordu. Ama silikon temelli bu teknoloji ile 10 yıl sonra bir hız sınırına ulaşacağız ve silikon temelli bu bilgisayarları daha hızlı yapamayacağız” dedi.

Bu nedenlerle silikon teknolojisinin yerini alacak yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve yeni nesil işlemcilerin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Özbay, projedeki temel amaçlarının geleceğin süper bilgisayarlarının yapıtaşlarının nanoteknoloji ile üretilmesi olduğunu söyledi. Özbay, şöyle devam etti:

“Kuantum bilgisayarlar klasik akrabalarından farklı olarak, mikroskobik dünyaya hükmeden kuantum yasalarına dayalı olarak çalışıyorlar. Çalışma mekanizmasındaki bu değişikliğin sonucunda kuantum bilgisayarların günümüzdeki süper bilgisayarların yanına bile yaklaşamadığı bir takım zor problemleri çok kolay çözebilecek performansa sahip olacak. Günümüz teknolojisinin 10 yıl sonra teknolojik ömrünü doldurması ile yeni nesil nanoteknoloji temelli kuantum bilgisayarların günlük kullanıma girmesi hedefleniyor. Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojik buluşlar ile gelecek nesil bilgisayarlara Türkiye’nin imzasını atacağız.”

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marco Loncar’ın projenin yürütücüsü olduğunu söyleyen Özbay, Loncar’ın araştırma grubunda bilim adamı olarak görev yapan Dr. İrfan Bulu’nun projede kullanılacak nanotel ve nanoLED yapılarının üretimi için Bilkent-NANOTAM’ı ziyaret ettiğini bildirdi.

KUANTUM SEVİYESİNDE İŞLEMLER YAPABİLECEK NANODEVRELER GELİŞTİRİLECEK

Dr. Bulu ise Türkiye’de yapılan nanoteknoloji çalışmalarının tüm dünyada ilgi ile takip edildiğini belirterek, projeyle ilgili “Harvard-Bilkent ortak tasarımı ile Bilkent’te üretilen nanotel ve nanoLED’lerin kuantum optik özelliklerini Harvard’daki nanooptik merkezinde test edeceklerini ifade etti.

Bulu, “Amacımız tek foton ile çalışan ve kuantum seviyesinde sayısal işlemler yapabilen nano devreler geliştirmek. Bu nano devreler ise kuantum bilgisayarlarının yapımında kullanılacak” diye konuştu.

Kaynak: NTV MSNBC – AA

JavaRa 1.10

Genelde Java kütüphanesine ihtiyaç duyan programlar kurulurken yeni sürümü indirip kurabilirler ya da program kaldırılırken eski java dosyaları silinir ancak bazı durumlarda bu işlemler gerçekleşmeyebilir.

JavaRa bu tür sorunları çözmenize yardımcı olam bir program… Eski Java Runtime Library dosyalarınızı bilgisayarınızdan kaldırabilir ve yeni JRE güncellemeleri de kontrol edebilirsiniz.

İndirmek için tıklayın

Opera Mobil 9.5 Beta Yayında

Mobile World Kongresi’nden beri beklenen Opera Mobile 9.5’un beta sürümü çıktı.

Opera’nın Windows Mobile üzerinde çalışan tarayıcısı Opera Mobile 9.5’in betası, bugünden itibaren indirilebilir duruma geçti.

9.5 beta’nın kullanıcılara getirdiği yenilikler, kullanımı daha kolay ve rahat hale getirilen arayüzle başlıyor.

Daha şık, daha derli toplu bir arayüze kavuşan tarayıcının yeni marifetleri, tabii ki bu kadarla kalmıyor.

Tarayıcı artık aynı Opera Mini gibi web sayfalarını açılır açılmaz tanımlayıp, kullanıcının sitenin tamamını görüntülemesine, dikkatini çeken alanları kaydırıp yakınlaştırmasına olanak tanıyor.

En hızlı ve en çok standart tanıyan tarayıcılardan biri olan Opera Mobile, 9.5 betayla ile de bu şanını gölgelemiyor. Hatta artık daha da çevik, çünkü web sayfaları ve resimler tek bir dokunuşla telefona kaydedilebiliyor.

Opera Mobile 9.5 beta’da, geliştiriciler de düşünülmüş. Opera’nın geliştirme aracı Dragonfly, betayla birlikte platformlar arası uçuşlara başlıyor. Geliştiriciler artık JavaScript hatalarını ayıklayabilecek, DOM ve CSS’leri inceleyerek yanlışları kolayca görüp tarayıcının canına can katacaklar.

Kaynak: TÜBİDER

Bilgisayar Satışları Artıyor

Connecticut, ABD merkezli bilişim araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner’ın dünya çapında yaptığı son pazar araştırmalarına göre bilgisayar satışları tahminlerin üzerinde oranlarda gerçekleşmeye devam ediyor.

Gartner’ın, dün yaptığı açıklamaya göre 2008’in ikinci çeyreğinde 71.9milyon adet satılan bilgisayarın geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 16’lık bir artışa denk geliyor. ABD’de içinde aynı çeyrekde satılan bilgisayar miktarının ise bir önceki seneye oranla yüzde 4.2 artarak 16.5milyon adet gerçekleştiği açıklandı.

Ekonomilerin büyük sorunlar yaşadığı dönemde bilgisayar parçası üreticilerinin fiyatlarında ciddi oranlarda indirimler yapmalarının ve son kullanıcıya satış yapan teknoloji marketlerinin avantajlı ödeme planları sunmalarının büyük payının olduğu belirtiliyor.

Gartner analistlerinden Mika Kitagawa, üreticilerin, hem bireysel tüketici, hem de kurumsal müşteriler için fiyatlarda bu denli ciddi indirimler yapmalarını beklemediklerini açıkladı. Kitagawa, büyük üreticilerin ciddi fiyat indirmeler dolayısıyla etkilenmelerinin düşük bir ihtimal olduğunu ancak,küçük ve orta ölçekli satıcıların kar marjlarındaki kayıp dolayısıyla ciddi sarsıntılar yaşayabileceklerini ifade etti.

HP, 2008’in ikinci çeyreğinde sağladığı yüzde 18.1’lik payıyla bilgisayar pazarındaki liderliğini sürdürüyor. Farklı satış yöntemi izleyen Dell’in ise yüzde 15.6 pazar payıyla HP’nin hemen arkasından gelmeye devam ediyor.Ancak Dell’in, yeni satış kanalları arayışlarının satışlarındaki payını etkileyebileceği belirtiliyor.

Elektronik dünyasında en iyi sonuçları Apple’ın aldığı gözlerden kaçmıyor. Apple, yüzde 38.1’lik büyüme ile bu alanda kırılması zor bir rekora imza attı. Piyasa gözlemcileri, Intel işlemcilerinin Ocak ayında arz edilmesine rağmen Apple’ın yeni versiyon dizüstü bilgisayarları çıkartmadığına dikkat çekiyorlar. Aynı gözlemciler, Apple’ın bu denli popüler olmasında iPhoneve iPod’un ciddi payı bulunduğunu belirtiyorlar ve karizmatik bir ürün ile çevrelerini etkilemek isteyen kullanıcıların ortak tercihinin Apple olduğu konusunda uzlaşıyorlar.

Japonya, büyümenin yüzde 10’un altında görüldüğü tek bölge olarak araştırmadaki yerini aldı. Kitagawa, Japonya’daki pazarın daha çok dizüstüve mini dizüstü bilgisayarlarla ayakta kaldığını belirterek bu ülkedeki büyümenin ABD’dekine benzer bir şekilde daha yavaş bir seyir izlediğini söyledi.

Bilgisayar satışlarının, Avrupa ve EMEA pazarında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 23’lük bir artışla 23.1 milyon adet olarak gerçekleştiği rapora yansıdı. Dizüstü pazarının, bu bölgede de yüzde 40’lık bir artış göstermesi yine araştırma rapora yansıyan önemli unsurlardan biri. Çin ve Hindistan pazarlarının 20.1 milyon bilgisayar satışı ile diğer coğrafyalar gibi hızlı bir gelişme gösterdiği gözlerden kaçmadı. Buralarda, özellikle mobil pc oranında yüzde 45.6 gibi çok ciddi bir penetrasyonun gerçekleştiği duyuruldu.

Teknoloji denildiğinde belki de en uzağa düşen Latin Amerika ülkelerinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 23.2’lik bir artışla 7 milyon adet bilgisayarın satıldığı; dizüstü bilgisayar satış oranlarının bir önceki döneme göre yüzde 55 arttığı kaydedildi.

Gartner analisti Mika Kitagawa, 2008’in üçüncü çeyreği için bilgisayar satışlarının dünya genelinde yüzde 12.3 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Kaynak: TÜBİDER

Menülerin Flash Altında Kalma Sorunu

Web sayfası yaparken en olmadık zamanlarda en olmadık sorunların çıkması adeta bir kural… Geçenlerde bir web sitesi yaptım. Üstüne de flash formatında hazırlanmış bir banner yerleştirdim ve site tıkır tıkır çalışıyordu ancak site sahibi sol tarafta bulunan menünün açılır bir menü olmasını istedi. Ben de öyle yaptım. Sayfayı bir kontrol edeyim deyince beni bir sürpriz bekliyormuş. Menü sola doğru açılınca flash bannerin üstüne gelen kısım bannerin altında kalıyordu. Yani banner sanki havada yüzüyor ve onun alanına giren her şeyin üstünde duruyordu.

Bu sorunu çözmek için yaptıklarım:

Sayfaya flash ekleyince ilgili bölümde şöyle bir kod parçası oluşur

<param name="allowFullScreen" value="false" />

Bu kodun altına ben şöyle bir şey yazdım

<param name="wmode" value="transparent" />

Bu kod pek çok kere işe yaramıştı fakat bu kez işe yaramadı o zaman hem menü hem de banneri ayrı ayrı DIV içine alıp iki DIV in z-index değerlerini farklı yapmayı düşündüm ama hem sayfa hem de stiller üzerinde değişiklik yapmaya üşendim.

Ben de FLASH 8 ile yaptığım banneri FLASH CS3 ile açıp tekrar kaydettim. Kaydederken sordu bu dosyayı yeni formata göre mi kaydedeyim diye. Öyle kaydedersem eski sürümlerle açamayacaktım. Ben de vardır bunda bir iş dedim ve kaydettim. Daha sonrada File menüsünden Publish seçeneğine tıkladım. Böylece banner için fla, swf ve html uzantılı dosyalar oluşturuldu. Bir de js dosyası… (Bu js dosyasını swf ile server a atınca artık explorer “Bu denetimi etkinleştirmek için tıklayın” diye bir saçmalık yapmıyor )

Oluşturulan html dosyasının içine bakınca swf dosyasını göstermek için CS3 sürümünün eskiler oranla da ha çok kod yazdığını gördüm.

Kodlar artık şunun gibiydi.

'codebase', 'http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swfla...
'width', '675',
'height', '150',
'src', 'flash/banner.swf',
'quality', 'high',
'pluginspage', 'http://www.macromedia.com/go/getflashplayer',
'align', 'middle',
'play', 'true',
'loop', 'true',
'scale', 'showall',
'wmode', 'window',
'devicefont', 'false',
'id', 'Untitled-3',
'bgcolor', '#ffffff',
'name', 'banner',
'menu', 'true',
'allowFullScreen', 'false',
'allowScriptAccess','sameDomain',
'movie', 'banner',
'salign', ''

Tabi yukarıdakiler kodların tamamı değil ama bizim işimize yarayacak olan yukarıda. Bu da bize yeter.

Yukarıdaki 'wmode', 'window', satırına dikkat edin. O satırı aşağıdaki gibi değiştirince sorunum düzeldi.

'wmode', 'opaque',

Evet biraz uğraştım ama sonunda sorunumu bu şekilde çözüme kavuşturdum.