Browse Day

Ocak 22, 2009

Ehliyette e-Sınav Sistemine Geçiliyor

Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen sınavlarda “elektronik sınav” (e-sınav) uygulamasına geçiliyor. Bakanlık, gelecek ay ehliyet sınavını, pilot il belirlediği Ankara’da elektronik ortamda gerçekleştirecek. 

Milli Eğitim Bakanlığı, “ehliyet sınavı” olarak bilinen Motorlu Taşıt Sürücü Adayı Sınavı’nın (MTSS) elektronik ortamda yapılmasına ilişkin projenin teknik altyapı hazırlıklarında son aşamaya geldi. 

Böylece, bu sınav, adayların istedikleri zaman, randevu alarak girdiği ve bilgisayarda yöneltilen soruları yanıtladığı TOEFL, GMAT, IELTS gibi uluslararası sınavların yöntemiyle gerçekleştirilecek. 

İlk denemenin Ankara’da gelecek ay yapılması kararlaştırıldı. 

Buna göre, sınava katılacak aday, sürücü kursunu tamamladıktan sonra, belirlenen sınav merkezlerine başvurarak, önce randevu alacak. Aday, randevu saatinde sınav merkezine giderek, elektronik ortamda sınava girecek. 

Sınav soruları bilgisayar tekniğine göre hazırlanmış olacak. Adaylar, elektronik ortamdaki sınavda, klasik test sınavındaki şekiller ve çizimler yerine gerçekçi ve hareketli görüntüler eşliğinde hazırlanmış soruları yanıtlayacak. Adaylar, sınava girdikten en geç 1 saat sonra sınav sonucunu öğrenebilecek. 

E-sınav uygulaması Ankara’da yapılacak denemeden sonra diğer illere yaygınlaştırılacak. Elektronik ortamda sınava girebilmek için bilgisayar kullanabiliyor olmak gerekecek. Bilgisayar kullanmayı bilmeyenler için mevcut yazılı klasik test usulü uygulama, bir süre daha devam edecek. Ancak son aşamada, ehliyet sınavı tamamen elektronik ortamda düzenlenecek. 

“SBS ve DPY, bu yöntemle yapılabilir” 

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ehliyet sınavının bu şekilde yapılacak olması dolayısıyla hem zamandan hem de iş yükü ve maliyetten kazanç sağlanacağını ifade etti. 

Adayların, sürücü kursunu tamamladıktan sonra, sınavın yapılacağı tarihi beklemek zorunda kalmayacağına işaret eden yetkililer, kursu tamamlar tamamlamaz randevu alarak sınava girebileceklerini kaydetti. 

Yetkililer, sınav kılavuzu ve diğer evrakın dağıtımı ve basımı maliyetlerinin yanı sıra harcanan zaman ve emek ile “belirli bir günde insanların belli yerlere yığılmasına yol açan trafiğin de ortadan kalkacağını” belirtti. 

Ehliyet sınavı için hazırlanan bu projenin, “Görevde Yükselme” gibi diğer bazı sınavlarda da uygulanması planlanıyor. Bakanlık yetkilileri, “Belki çok ilerde, Seviye Belirleme Sınavı, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı gibi merkezi yapılan bütün sınavlar e-sınava dönüştürülebilir” dedi.tirecek. 

Kaynak: TEKNOPORT

CSS’te Renklerle ve Resimlerle Çalışmak

Hazırlayacağımız sayfalarda yazılarımızı nasıl şekillendireceğimize dair bilgileri geçen derslerimizde görmüştük. CSS ile yazılarımıza da renk ve hatta fon resmi atayabiliriz. Sayfalarımızın  göze daha hoş görünmesi için gerekli renk ve resim kodlarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Burada gösterilen kodları sadece yazılara değil sayfamızdaki hemen hemen her elemana da uygulayabiliriz. Her zaman söylediğim gibi CSS ile neler yapabileceğinizin büyük bir kısmı hayal gücünüze bağlı ve yeni şeyler öğrendikçe de hayal gücünüzü geliştirebileceksiniz.

 

Kod Örnek Kullanım Şekli Etkisi
color Renklerimizi önünde bir diyez işareti ile hexedimal olarak yazabiliriz. #9999CC gibi ya da direk rengi ingilizce olarak da yazabiliriz. Red, maroon. Eğer hiç renk istemiyorsak transparent ifadesini kullanmalıyız. En basit ifadesiyle uygulandığı öğenin rengini belirler
background-color Renklerimizi önünde bir diyez işareti ile hexedimal olarak yazabiliriz. #9999CC gibi ya da direk rengi ingilizce olarak da yazabiliriz. Red, maroon. Eğer hiç renk istemiyorsak transparent ifadesini kullanmalıyız. Fon rengini ayarlamak için kullanılır.
layer-background-color transparent, HTML orjinal renk ismi ya da hexedimal RGB renk kodunu kullanabiliriz. Katman fon rengini ayarlamak için kullanılır. Uyguladığımız nenneyi o rengin içine alır.
background-image none ya da fon resminin yol adresi ile birlikte adresi. Örnek olarak url(images/arkaplan.jpg) şeklinde kullanabiliriz. Fon resmi
background-repeat repeat parametresi resmi tekrarlatır. no-repeat tekrarlatmaz. repeat-y dikey, repeat-x de yatay tekrarlatır. Fon resminin kendini tekrarlaması için kullanılır.
background-position bottom, center, left, righti top Fon resminin başlayacağı koordinatları kontrol eder.
background-attachment fixed ve scroll değerleri verilir. Fixed, sabitler; Scroll kaydırılmasına izin verir. Sayfa içeriğinin kaldıtılması durumunda fon resminin tepkisini kontrol eder.

 

Tablodaki örnek kodlardan yola çıkarak bir uygulama yapmadan önce dilerseniz renkleri HTML olarak direk orjinal isimleriyle yazmak istersek hangi ismin hangi renk olduğunu gösteren bir örnek şemayı aşağıda görmekte fayda var. Tabi burada sadece belli başlı bazı renkleri yazdım hepsini yazmama imkan yok

renkler

Yukarıdaki kodları sayfanızda istediğiniz öğelere uygulayıp sonucu görebilirsiniz. Bunların nasıl uygulanacağını ve nasıl çağırılacağını artık zaten biliyorsunuz. Hepinize kolay gelsin.